“Polis” analiza Zlatka Lagumdžije: “Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada”

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis uradila je analizu javnog nastupa predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, prilikom njegovog gostovanja u emisiji “Pošteno” na Federalnoj televiziji. Analizu prenosimo u cjelosti:

“Većina bosanskohercegovačkih političara smatra da je gostovanje u pojedinim medijima sasvim dovoljno za samopromociju i promoviranje partijskih ideja, ne znajući da ukoliko nemaju jakih argumenata za ono što govore, u susretu sa sjajnim voditeljem mogu biti raskrinkani i stjerani u kut.

Gostujući u emisiji „Pošteno“ kod Duške Jurišić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija nastup je započeo samouvjereno i sigurno. Govoreći o vanjskoj politici bio je sadržajno jak i govor tijela je bio usklađen sa izrečenim. Na početku emisije ruke je koristio na ispravan način, u širini ramena i u predjelu između grudi i bokova, radeći tzv. piramidu od prstiju koja ukazuje na sigurnost i samouvjerenost.

Međutim, kako je emisija odmicala, pitanja su bila sve teža, a ministar nervozniji. Iako se iznimno trudio da bude pribran i detaljno obrazloži svaki svoj odgovor, u nedostatku argumenata neverbalnom komunikacijom je poručio da ni sam ne vjeruje u ono što govori.

Rukama je prepričavao ono što je izrekao i na taj način skretao pažnju sa sadržaja govora.

Trudio se biti skroman govoreći o neuspjesima SDP –a prebacujući odgovornost i na druge političke aktere. Tokom cijele emisije kontakt očima je bio jako loš, čestim spuštanjem pogleda u stranu i ispred sebe ispoljavao je nesigurnost, a sužavanjem i skupljanjem očiju poslao je poruku da je jako zabrinut i da mu je nelagodno.

Na pitanje o Radnončiću osjetila se jako doza nervoze i ponestalo mu je adekvatnih riječi da izrazi svoje mišljenje. Neistomišljenike, poput Emira Suljagića, Željka Komšića i Reufa Bajrovića je uporedio sa Šešeljom, na šta je dobio i opomenu od voditeljice da poređenje nije primjereno.

Bez obzira što je ministar Lagumdžija angažirao vodećeg PR stručnjaka kako bi poboljšao svoj imidž, očigledno je, da nije naučio prvu lekciju iz političkog PR-a koja kaže da kompromitirajući druge, kompromitiramo sami sebe.

Emisiju je završio salvama samohvale i pričajući o sebi kao o superiornoj i presposobnoj osobi podsjećajući nas da je veliki samoljub i egocentrik.”

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close