Obama: Rusija se preračunala

Američki predsjednik Barack Obama rekao je danas da se rukovodstvo Rusije preračunalo ako je mislilo da svijet neće zanimati ruski potezi u Ukrajini i da bi izolacija Moskve mogla biti produbljena.

SRNA

Obama je izjavio na konferenciji za novinare sa liderima EU u Bruxellesu da Rusija griješi ako misli da može da poremeti odnose SAD i EU.

Prema njegovim riječima, Rusija je sama u UN i drugim međunarodnim organizacijama u odbrani svojih poteza Ukrajini, prenio je AP.

Obama je najavio dodatne sankcije i dublju izolaciju Moskve, ako Rusija nastavi sadašnjim kursom.

Predsjednik SAD rekao je da treba obezbijediti stalno prisustvo NATO-a u zemljama koje su “ranjive na prisustvo Rusije”, ali da u ovom trenutku nije planirano proširenje Alijanse.

Obama je rekao da je koordinacija između SAD i Evrope u vezi sa ekonomskim sankcijama protiv Rusije izvrsna i da je u toku razmatranje kaznenih mjera u oblasti energetike, ukoliko Rusija nastavi dublji prodor u Ukrajinu, prenio je Reuters.

“Mislim da je za Evropu korisno da se razmotri sopstvene energetske resurse, kao i da vidimo kako SAD mogu da isporuče dodatne energente”, rekao je američki predsjednik.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy rekao je prethodno, tokom radnog ručka sa Obamom, da je akcija Rusije na Krimu “sramotna za 21. vijek” i da je EU neće priznati.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close