Pojedini tržni lanci i trgovine počeli naplaćivati plastične kese

Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) krajem februara ili u prvoj sedmici marta bit će domaćin sjednice Međuentitetskog vijeća za zaštitu okoliša na kojoj će biti razmatrana i Uredba o zbrinjavanju plastičnih vrećica u Bosni i Hercegovini.
– Na toj sjednici ćemo mi, a i Republika Srpska usuglasiti navedene uredbe, te ih uputiti u proceduru na vladu – rečeno je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.
Radi se, kako su pojasnili u FMOIT, o modelu uvođenja naknada za plastične vrećice da bi se smanjio njihov broj u upotrebi, a tako i pridonijelo zaštiti okoliša, odnosno cilj je da kupci na kasama supermarketa ili manjih prodavnica plaćaju vrećice, koje su do sada bile besplatne, po odgovarajućoj cijeni.
Službeno uredba još nije stupila na snagu.
– Istina je da su pojedini trgovački lanci u BiH, kao i male trgovine, već počeli naplaćivati plastične vrećice, od pet do 20 feninga, što ovisi o veličini i kvaliteti vrećice, a što u svakom slučaju mi ne smatramo negativnim korakom, tj, svojevoljno su se počeli prilagođavati onome što se i u samoj uredbi predlaže, a sve u svrhu dugoročnije zaštite našeg okoliša – rečeno je u Uredu ministrice okoliša i turizma FBiH.

www.magazinplus.eu – Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close