Podržan zakon o plaćama i naknadama u pravosuđu BiH: Za privilegije još 720.000 KM godišnje

Komisija za budžet i finansije Predstavničkog doma PSBiH većinom glasova na jučerašnjoj sjednici podržala je principe prijedloga zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

(Oslobođenje)

Kako je za Oslobođenje istakao prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije Boško Tomić, on i njegov stranački kolega Saša Bursać iz SNSD-a bili su suzdržani, jer nije prihvaćen njihov prijedlog da se akt vrati na usaglašavanje kako bi se otklonili nedostaci.

Koeficijent, a ne iznos

– Cijenimo kako je iznose plata potrebno utvrditi koeficijentima, a ne nominalnim iznosima, kao i da se naziv zakona treba precizirati, jer prema sadašnjem ispada kao da se on odnosi na sve uposlene, a ne samo na sudije i tužioce. Stoga ćemo u narednoj fazi amandmanski djelovati na popravke prijedloga zakonskog rješenja, istakao je Tomić.

Prijedlogom ovog zakona provodi se odluka Ustavnog suda BiH i uvode naknade za ishranu tokom rada (topli obrok), prevoz sa posla i na posao, troškovi smještaja i odvojenog života u skladu s odgovarajućim odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i pratećim podzakonskim aktima.

Od 3.800 do 4.400 KM

Prema predloženom zakonu, osnovne plaće predsjednika Suda i glavnog tužitelja BiH iznose 4.400, šefova odsjeka 4.000, a sudaca i tužitelja u BiH 3.800 KM. Osnovna plaća stručnog osoblja je između 1.200 i 1.800, a plaća direktora Tajništva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH iznosi 3.800 KM.

– Po informacijama iz Ministarstva pravde, ne dolazi do povećanja plata sudija i tužilaca već se samo uvode dodatne naknade kao što su one za odvojeni život, smještaj, topli obrok i prevoz, što prouzrokuje uvećanje stavke za pravosudne institucije, navodi Tomić.

Na godišnjem nivou će se tako za nove naknade sudija i tužitelja trebati osigurati dodatnih 720.000 KM.

Pilav na čekanju

Kolegij Predstavničkog doma zatražio je dodatno tumačenje, odnosno stav Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH u vezi sa postupanjem po zahtjevu za izjašnjavanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Ilijaz Pilav protiv BiH, te će se o tome donijeti naknadna odluka, poslije usaglašavanja stavova (Ustavnopravna komisija PD-a PS-a predložila da se o tome očituje Dom, op. a).

Predloženo je da za prijedlog zakona o pravima žrtava mučenja, koji su predložili poslanici SBiH, bude nadležna Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku, što mora potvrditi i Kolegij Doma naroda PSBiH kako bi se on uputio na razmatranje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close