Šimunićevo skandiranje “Za dom” izazvalo reakcije i osude

Gesta hrvatskog reprezentativca i kapetana Dinama Josipa Šimunića, koji je jučer nakon utakmice između Hrvatske i Islanda u Maksimiru uzeo mikrofon i više puta viknuo “Za dom”, na što su mu navijači uzvratili poklikom “Spremni”, podigla je dosta medijske prašine u Hrvatskoj te izazvala negativne reakcije ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SABA), kao i osude hrvatskih i stranih medija.

Pojašnjavajući nakon utakmice novinarima zašto je skandirao poklič koji je bio službenim pozdravom ustaškog pokreta, Šimunić je rekao kako se nema čega stidjeti jer je igrao za svoj dom, a oni kojima smetaju ti povici “mogli bi malo nešto pročitati i proučiti povijest”.

Istaknuo je kako je to oduvijek želio napraviti, te da nema razloga za bilo kakve kazne ili tužbe, kao i da se ne boji reakcije organizacija poput FARE (Footbal against racism in Europe), krovne europske organizacije za prevenciju svih oblika diskriminacije u nogometu.

No, u današnjoj reakciji objavljenoj na internetskoj stranici Dinama Šimunić šalje drugačije poruke – kaže kako mu je, kao Hrvatu koji je rođen i odrastao izvan svoje domovine, dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu.

“Sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija ponijeli i zbog kojih sam započeo to skandiranje s navijačima”, navodi Šimunić.

“Ako je bilo tko shvatio moje uzvike drukčije, negativno, ovim putem negiram bilo kakav politički kontekst svoje izjave koja je bila vođena isključivo mojom ljubavlju prema mom narodu i domovini, a ne mržnjom i destrukcijom”, izjavio je Šimunić.

Nogometašu je putem Facebooka danas poruku poslao ministar Jovanović. “E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora i shvatiš kakav je to poklič ‘Za dom spremni'”, napisao je Jovanović.

Reagirala je i SABA koja smatra da je sjajna pobjeda nogometne reprezentacije Hrvatske zasjenjena Šimunićevim ispadom, te ističe da bi zbog promicanja totalitarističkih ideja putem nacističkih pozdrava, trebao reagirati i Hrvatski nogometni savez (HNS). “Zar HNS-u treba UEFA udijeliti kaznu, jer nogometni reprezentativac Hrvatske propagira ustaški režim, a time i mržnju”, pita se SABA.

Sporno skandiranje nije prošlo nezamijećeno ni u stranim medijima. Tako Associated Press (AP) navodi kako je Hrvatska proslava uspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu “umrljana pronacističkim skandiranjem navijača i obrambenog igrača Josipa Šimunića”.

Video snimke pokazuju kako je Šimunić nakon utakmice na terenu uzeo mikrofon i navijačima vikao “Za dom!”, na što su oni uzvraćali “Spremni!”. Riječ je, piše AP, o ratnom pokliču kojim se služio hrvatski marionetski i pronacistički orijentirani režim koji je zemljom vladao u Drugome svjetskom ratu, tijekom kojega su deseci tisuća Židova, Srba i drugih ubijeni u koncentracijskim logorima.

AP-ovu vijest prenijeli su i drugi svjetski mediji, poput američkog portala The Huffington Post, britanskog “The Guardian”, novozelandskog “The New Zealand Herald” i australskog portala “Sportsfan”.

Njemački “Der Spiegel” piše kako je Šimunić naljutio hrvatsku nogometnu naciju jer je nakon pobjede nad Islandom slavio starim ustaškim pozdravom i fašističkom parolom.

“Šimunić je nakon utakmice pred hrvatskim navijačima u Zagrebu urlao u mikrofon fašističku ustašku parolu ‘Za dom spremni’. K tome je podigao desnu ruku, što je gesta ustaških generala”, piše “Der Spiegel”.

Srbijanska agencija Tanjug također navodi kako je hrvatski nogometni reprezentativac pobjedu nad Islandom proslavio zajedno s navijačima uzvikujući ustaške parole. Navodi i kako bi ga FIFA nakon takvog načina proslave mogla suspendirati, ako se bude strogo držala svojih pravila, a mogla bi kazniti i HNS.

U zagrebačkoj policiji danas su kratko izvijestili da Šimunić zbog skandiranja “Za dom spremni” neće biti prijavljen, jer nije utvrđeno postojanje nikakvog kaznenog djela niti prekršaja.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je pak kako je od policije zatražilo “dostavu izvješća o događanju nakon utakmice, radi donošenja odluke o mogućem prekršaju”.

Javio se i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) koji je podsjetio da simboli iz ustaškog, ali i komunističkog razdoblja, u Hrvatskoj nisu zakonom zabranjeni.

Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru “kolokvijalne” odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje, stoji u izvještaju HHO-a.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH uputilo je Hrvatskom olimpijskom odboru i HNS-u zahtjev za hitnim očitovanjem o daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u vezi tog incidenta.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close