Podrška uvođenju nulte stope PDV-a

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma bh. parlamenta podržala je jučer SDS-ov prijedlog dopuna Zakona o PDV-u, koji predviđa uvođenje nulte stope poreza na hljeb, mlijeko, lijekove, umjesto sadašnje jedinstvene stope od 17 odsto.

Iako je većina članova Komisije na sjednici ustvrdila da je prijedlog SDS-a predizborni potez sa štetnim posljedicama po ubiranje prihoda, ipak su usvojili zaključak da je on usklađen sa ustavnim i pravnim sistemom BiH. Komisija je usvojila i zaključak da je za promjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost potrebno dobiti saglasnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Ove zaključke nisu podržali članovi Komisije iz SNSD-a i SDP-a Lazar Prodanović, Saša Magazinović i Denis Bećirović, koji su bili suzdržani.

“Ovaj prijedlog lansiran je u propagandne svrhe i udar je na institucije i građane, jer bi uvođenjem nulte stope bilo izgubljeno oko 800 miliona KM. Trapavo je napisan, jer predviđa da se izmjene počinju primjenjivati osam dana nakon usvajanja”, ocijenio je Magazinović, upitavši predlagača, poslanike iz Kluba SDS-a, kako su planirali da bude nadoknađen izgubljeni novac.

I Prodanović je naglasio da bi uvođenje nulte stope PDV-a drastično smanjilo poreske prihode i napomenuo da mali broj zemalja ima ovakvu stopu.

“SDS-ov prijedlog je predizborni i neprimjenljiv. I SNSD zagovara promjene Zakona o PDV-u uz nižu stopu za hljeb, mlijeko, lijekove, dječju hranu, koja bi bila sedam odsto, ali bi ova od 17 morala biti povećana”, dodao je Prodanović, prigovorivši SDS-u i na nerealno kratkom  roku od osam dana za početak primjene dopune Zakona o PDV-u, ako bude usvojena u oba doma parlamenta.

Aleksandra Pandurević (SDS), član Ustavnopravne komisije, odgovorila je da SDP i SNSD nemaju problem sa ovom strankom, nego sa nezadovoljnim građanima koji nemaju novca ni za hljeb ni za mlijeko.

“Pitaju odakle namaći novac koji bi bio izgubljen nultom stopom. Pa nek SDP i SNSD prestanu krasti na tenderima i eto novca”, izjavila je Pandurevićeva, podsjetivši da je treći put da SDS predlaže ove izmjene Zakona o PDV-u što, kako je rekla, pokazuje da ovo nije predizborni potez.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close