PolitikaZDK

Podrška UNM Zenica kandidatu Rami Isaku …

Podrška UNM Zenica kandidatu za Skupštinu Zeničko-Dobojskog kantona – Rami Isaku (A-SDA)

Podrška UNM Zenica kandidatu za Skupštinu Zeničko-Dobojskog kantona – Rami Isaku (A-SDA) – Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice koje okuplja gotovo 2.000 zeničkih Roma javno objavljuje podršku kandidatu za Skupštinu Zeničko-Dobojskog kantona na predstojećim općim izborima, gdinu Rami Isaku (A-SDA).

Podrška gdinu Rami Isaku na predstojećim izborima dolazi kao rezultat želje samih zeničkih Roma da podrže ovoga kandidata na predstojećim izborima. Proteklih dana rukovodstvu Udruženja sa upitima i zamolbama da se podrži i gdin Ramo Isak obratilo se preko 500 pripadnika romske zajednice sa područja grada Zenice, a kao najčešće navedeni razlog od strane samih naših članova jeste njihovo prijašnje iskustvo sa gdinom Isakom, u vidu brojnih akcija pomoći koje je organizovao za romsku zajednicu.

Budući da rukovodstvo UNM Zenica redovno „osluškuje“ reakcije iz same Romske zajednice grada Zenice, odlučili smo organizovati sastanak sa gdinom Isakom, na kojem su dogovoreni pravci buduće saradnje. Gdin Ramo Isak bezuslovno je podržao Romski plan 4, koji je kreiralo Udruženje nacionalnih manjina, a koji podrazumjeva uvođenje tzv. Romskog dodatka – novčani mjesečni dodatak za Rome koji nemaju nikakva stalna primanja po bilo kojem osnovu; izgradnja zgrada za socijalno-neprofitno stanovanje za Rome iz Banloza i Kanala i to do kraja naredne 2019. godine; pristup zdravstvenom osiguranju za sve Rome i što hitnije pokretanje programa vanrednog osnovnog i srednješkolskog obrazovanja. Također, budući da gdin Ramo Isak uskoro doktorira u oblasti ekonomskih nauka, dogovoreno je kreiranje projekata za pokretanje romskih zadruga, kako bi se riješio problem nezaposlenosti Roma (npr. romska zadruga za preradu sekundarnih sirovina u kojoj bi radili svi Romi, i sl.)

Ovo znači da Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice i zenički Romi na narednim izborima podržavaju dva kandidata iz poptuno različitih političkih opcija – Zukana Heleza iz SDP-a i Ramu Isaka iz A-SDA, a što dokazuje da se zenički Romi ne svrstavaju ni u jednu političku opciju, nego isključivo biraju pojedince koji mogu donjeti dugoočekivani prosperitet za našu zajednicu.

 

PRESS CENTAR UNM ZENICA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close