BiHPolitika

Zašto nije prodana uništena municija?

ZNAKOVITA ŠUTNJA MINISTARSTVA ODBRANE BIH: Zašto nije prodana uništena municija?

 

Piše: Amarildo Gutić

Prvobitno je sve ukazivalo na jednostavan proces. Ministarstvo odbrane BiH je krajem juna 2017. godine raspisalo javni oglas za prodaju sekundarnih sirovina, tačnije ostataka uništene municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Najveću ponudu za dva LOT-a dala je firma “Lucius” d.o.o. Vitez, pola miliona maraka više od drugorangirane “C.I.B.O.S.“ d.o.o. Sarajevo. Iako je „Lucius“ obezbjedila bankovne garancije za ovaj više od tri miliona maraka vrijedan posao, ni nakon godinu dana nema naznaka konačnog potpisivanja ugovora.

„Osigurali smo kreditna sredstva čije je dobijanje koštalo, a posebno je koštalo vrijeme rezervacije sredstava. Ogromnu štetu nam je to nanijelo kod poslovnog partnera u inozemstvu s kojim smo potpisali ugovor o isporuci roba, koje smo trebali preuzeti od ministarstva, a nismo je isporučili. Za ovaj natječaj smo već potrošili 15 hiljada maraka i jako puno vremena i truda, jer je natječaj bio napravljen po nečijoj mjeri“, kaže za Žurnal Matija Marjanović, direktor firme “Lucius”.

Prvobitnim uslovima konkursa traženo je da ponuđač ima bilansu uspjeha posljednje tri godine u vrijednosti najmanje 20 miliona maraka za LOT1 te 10 miliona za LOT2. Takav uslov pogodovao je C.I.B.O.S.-u. Naknadno je taj uslov smanjen na 2 odnosno 1 miliona maraka.

 

ŠUTNJA MINISTARSTVA

 

Kako je „Lucius“ firma sa dijelom osnivačkog kapitala iz Švicarske, u slučaj se uključila i ambasada ove zemlje. Prema saznanjima Žurnala, ministrica Marina Pendeš navela je niz razloga zašto nije sklopljen ugovor sa prvorangiranom firmom, od toga da je i ona iz Viteza pa da to ne izazove sumnju do opravdanja da je u postupku greškom tražena dokumentacija nenadležnog nivoa vlasti.

Istovremeno je posredno sugerisala da „Lucius“ ne plati produženje bankovne garancije te da tuži Ministarstvo odbrane. Dodatni argument za poništenje oglasa je i to što se u međuvremenu povećala količina otpada, što je naravno apsurdan izgovor, jer se nova količina mogla prodati novim oglasom.

To što će sada „Lucius“ biti u nepovoljnom položaju jer konkurenti sada imaju informaciju o visini njihove ponude, ministricu kao i nadležne iz ministarstva očito ne interesuje. Ili pak interesuje, jer novim konkursom može biti eliminisano iznenađenje u vidu nečije bolje ponude, kao kod prvog oglasa o prodaji.

„Posebno je poražavajuće da s ministarstvom nemamo nikakve komunikacije, oni ne odgovaraju na dopise, oni se nisu udostojali napraviti nikakav sastanak da nam objasne situaciju, jednostavno ništa“, navodi direktor Luciusa.

Ministarstvo odbrane BiH nije odgovorilo na upit Žurnala šta je za njih sporno u ovom poslu. Uključio se i“Transparency International BiH” koji je posebno zainteresovan za razloge jednogodišnjeg odugovlačenja postupka. Jedini odgovor dobili su krajem maja ove godine. 

„Ministarstvo odbrane BiH nam je dostavilo Rješenje kojim odobrava pristup informacijama, a iz kojeg proizilazi da je na Odluku o izboru jedan od ponuđača izjavio prigovor, te da se postupak nalazi u fazi rješavanja po prigovoru,“ navode iz TI BiH.

Znakovito je i da se Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH proglasio nenadležnim, iako im to nije praksa. I ministrica Pendeš i ministar pravde Josip Grubeša su na funkcije pozicionirani ispred HDZ-a BiH.   

Da li je sve ovo kazna direktoru Marjanoviću što je svojevremeno kao nezavisni kandidat za načelnika Viteza imao tek 500 glasova manje od kandidata HDZ-a BiH, a time je korist imao kandidat SDA koji je pobijedio, može se za sada samo pretpostaviti.

 

KO MORA BITI POBJEDNIK ?

 

Poznato je da Ministarstvo odbrane, iako to njegovi čelnici ne priznaju, ima problema sa likvidnošću, koja se ogleda u sve lošijoj ishrani vojnika, nedostatku sredstava za obuku i remont opreme, prije svega voznog parka i letjelica. Unatoč tome, nekoliko miliona inkasiranog prodajom otpada koji se taloži u skladištima, kao da im ništa im ne znači.

Prema sudskom registru, suosnivač C.I.B.O.S.-a je firma iz Hrvatske „C.I.O.S. d.o.o. Zagreb“. Vlasnik C.I.O.S.-a jePetar Pripuz, kojeg tamošnji mediji navode kao tržišnog gospodara trgovine otpadom, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regionu. Promet mu se mjeri u stotinama miliona eura. Svojevremeno je bio hapšen zajedno sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, zbog sumnje u koruptivne radnje prilikom dobijanja poslova bez javnog natječaja te utaju poreza. 

Petrov sin Ivan Pripuz je prema sudskom registru direktor za komercijalu u C.I.B.O.S.-u. Ime mu je poznato iz crne hronike, kao i Petrovom bratu Zoranu Pripuzu, kojem je suđeno za iznudu, ali ne i presuđeno. Petar Pripuz se u Hrvatskoj navodi i kao izdašni donator HDZ-a.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close