Podrška Festivala MESS organizatorima «Merlinke»

Otvoreno pismo Direkcije Festivala MESS povodom napada na učesnike i učesnice Međunarodnog festivala queer filma “Merlinka” u Sarajevu

NEDOPUSTIVO DA NASILJE PREKIDA UMJETNIČKE PROGRAME

(SARAJEVO, 02. februara, 2014) Napad grupe maskiranih huligana na učesnike Međunarodnog festivala queer filma “Merlinka” u Sarajevu, još je jedna potvrda da se naše društvo i grad Sarajevo netolerantno i neodgovorno odnosi prema ljudskim pravima seksualnih i rodnih manjina kao neodvojivog korpusa ljudskih prava u svim demokratskim zemljama i sredinama.

Godinama se ne sankcioniraju nasilničke skupine klero-fašističkih ideja koji divljaju po našim ulicama, uzimajući neotuđivo pravo na slobodu da ljudi izraze i izaberu svoj individualni i grupni identitet bez straha od osvete i diskriminacije.

Ne možemo biti i nismo ravnodušni prema nasilju koje prekida umjetničke programe i festivale koji imaju za cilj da svojom duhovnošću oplemene i humaniziraju naš javni prostor, da ga učine senzibilnim za LGBT osobe, njihove prijatelje i prijateljice i porodice. Svaka “manjinska” zajednica je dio našeg društva i ima pravo da održi mirno svoje skupove i programe, izrazi svoje mišljenje i političke stavove.

Festival MESS će i dalje kroz svoje programe, predstave, koncerte, izložbe i filmove promovirati demokratske vrijednosti savremenih društava u kojima je pravo da se bude drugačiji sloboda životnog izbora.

 

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close