Slučaj Merlinka: Napadači na FB pozivali na linč, policija nije htjela da obezbijedi queer festival

Maskirani napadači nasrnuli na učesnike Međunarodnog festival “queer” filma Merlinka u Sarajevu povrijedivši dvije osobe.

Autor: Alo

Napad se desio jučer oko 15 sati u sarajevskom bioskopu Kriterion gdje se manifestacija održava, a otkazane su sve projekcije koje su trebale biti održane istog dana.

”Zbog napada u Kriterionu koji se upravo desio na diskusiji u sklopu festivala Merlinka, sve ostale projekcije za danas su otkazane. Dvije osobe su lakše povrijeđene”, piše u kratkom saopštenju Sarajevskog otvorenog centra, organizatora festivala.

Informacija je za portal Radiosarajevo.ba potvrđena i u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo.

”Dojavu smo dobili u 15.20 sati. Naši službenici su na terenu i obavljaju uviđaj. Dva lica su lakše povrijeđena”, potvrdili su nam iz Operativnog centra.

Nakon napada, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su uviđaj, a povrijeđenim osobama ukazana je pomoć.

“Grupa od dvadeset maskiranih pripadnika Bosanskog nacionalnog fronta upala je na tribinu. Povređena je voditeljka tribine, ali sam ja u redu. Uspeo sam da se odbranim… “, rekao je za “Alo!” aktivista Predrag Azdejković i dodao da policija nije htjela da dođe da obezbijedi skup.

Sa Azdejkovićem je u Sarajevo otputovala i Gordana Mitrović, transrodna osoba čiju je životnu ispovijest “Alo!” ekskluzivno objavio prije nekoliko mjeseci. Kako nam je rekao Azdejković, ona takođe nije povrijeđena u ovom incidentu.

Kako nam je rekao Azdejković, napad je najavljen na “fejsbuku”, gdje postoji poziv na linč. Ipak, policija nije došla da obezbijedi događaj, iako je pozvana. Takođe, interesantno je i da na stanici policije stoji plakat na kojem piše da štiti prava svih, kao i LGBT zastava.

Azdejković je pogođen flašom u leđa, ali nije povrijeđen. Kako nam je rekao, zbog procedure je morao da bude odvezen u hitnu pomoć, ne bi li se konstatovale povrede radi prijave policiji.
Oštra osuda napada

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH oštro je osudila današnji napad na učesnike Kvir festivala “Merlinka” u Sarajevu tokom kojeg su povrijeđene tri osobe.

U saopštenju Inicijativa navodi se da BiH u procesu evropskih integracija mora potpuno poštovati ljudska prava LGBT osoba što podrazumijeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pružati im punu zaštitu.

Ističe se i da je Inicijativa u alternativnom izveštaju o napretku BiH ka EU ukazivala na težak i diskriminatorski položaj lezbejki, gejeva, transrodnih i interseksualnih osoba u BiH.

U saopštenju se navodi da ovaj događaj još jednom pokazuje netolerantnost društva u BiH prema drugom i drugačijem, a posebno prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Inicijativa podsjeća da počinioci napada tokom Kvir festival u Sarajevu koji je trebao biti održan od 24. do 28. septembra 2008. godine ni danas, poslije više od pet godina, nisu kažnjeni.

“Pozivamo MUP Kantona Sarajevo da profesionalno i objektivno provede istragu, te kantonalno tužilaštvo i sud da procesuiraju počinioce napada”, dodaje se u saopštenju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close