Počeo sastanak parlamentarnih odbora za vanjsku politiku Jugoistočne Evrope

ZAGREB – U Hrvatskom saboru održava se dvodnevni, 5. sastanak predsjednika odbora za vanjsku politiku regije Jugoistočne Europe; Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Teme će biti raznolike, a jedan od važnijih bit će proširenje EU, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U pozdravnom govoru Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, pozdravio je pridruživanje Makedonije te iskazanu želju Slovenije da sudjeluje na ovogodišnjem, petom sastanku.

Teme sastanka bit će ekonomska i gospodarska suradnja u regiji, proširenje članstva u EU, energetika, zaštita okoliša, ravnopravnost spolova i borba protiv korupcije.

Mirza Kušljugić, predsjednik Komisije za vanjske poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, naglasio je kako je proces regionalne suradnje neodvojiva komponenta pridruživanja Europskoj uniji.

Marija Obradović, članica Odbora za vanjske poslove Narodne skupštine Republike Srbije, istaknula je kako suradnja zemalja regiona služi za jačanje mira i povjerenja te ekonomskog oporavka. Izjavila je kako se u regionu u posljednje dvije godine dogodilo puno pozitivnih pomaka u tom smjeru, kao što je posjeta hrvatskog predsjednika Beogradu te posjeta predsjednika srbijanske vlade Sarajevu. Istaknula je kako su nedavne poplave pokazale važnost regionalne suradnje u njihovoj prevenciji.

Na sutrašnjem nastavku sastanka sudjelovat će i četvereo europaralmentaraca iz Hrvatske koji će govoriti o pitanjima proširenja Europske unije.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close