Počeo rad na evidenciji stećaka u BiH

Nakon više od trideset godina koliko je prošlo od zadnje evidencije stećaka u BiH nedavno je započeo projekt evidencije stećaka kojim rukovodi Dubravko Lovrenović, profesor opće istorije srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u saradnji sa studentima arheologije a uz finansijsku pomoć općina u kojima se obavlja popis.

Posljednji popis stećaka u BiH obavio je 80-ih godina prošlog stoljeća  Šefik Bešlagić koji je prema nekim izvorima zabilježio  687 lokaliteta s 59.593 stećka.

Cilj projekta je prikupiti podatke o današnjem broju stećaka, srednjovjekovnih kamenih spomenika, u Bosni i Hercegovini kao i utvrditi njihovo stanje očuvanosti radi moguće zaštite.

Za sada je popis urađen u općinama Zenica i Jajce.

Kako u razgovoru za Fenu navodi profesor Lovrenović na  području općine Zenica stanje sa stećcima je katastrofalno. Na  području ove općine je ostalo samo 47 stećaka.

-Najveći broj stećaka je uništen, devastiran, nestao, utonuo u zemlju. To je jedno više nego kritično stanje- kaže Lovrenović opisujući situaciju u kojoj se nalaze stećci u BiH i ne samo u Zenici.

Na području općine Jajce evidencija se radila uz puno podršku Općine te saradnju lokalnog Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca.

-Među stećcima koji su pronađeni ima takvih oblika, ukrasa koji su očito je specifični samo za to područje. Prije evidencije po nekoj našoj procjeni očekivali smo između 550 i 600 stećaka. Međutim, iako su otkrivene neke nove nekropole koje prije nisu bile evidentirane taj broj iznosi oko 350/340 stećaka- kaže Lovrenović.

Istraživanja su trebalo biti održana i  na području općine Ključ. To istraživanje je zasad odgođeno.

Lovrenović smatra da bi evidenciji o broju i stanju stećaka trebalo pristupiti na cijeloj teritoriji BiH u svim općinama na kojima se nalaze stećci.

Izrazio  je nadu da bi se do zime mogla obraditi bar još koja općina.

Među općinama za koje bi po Lovrenovićevom mišljenju u što skorije vrijeme trebala  biti urađena evidencija je Općina Konjic koja je među općinama na čijem području se nalazi značajan broj stećaka.

-Općina Konjic se rijetko spominje a posjeduje značajan broj stećaka, veliki broj proglašenih nekropola. Nalazi se među dvije-tri općtine koje imaju najveći broj stećaka- ističe profesor Lovrenović.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close