BiH u borbi protiv korupcije bliža Somaliji nego zemljama regije

Izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin ocijenio je u intervjuu Frontalu da se BiH nalazi puno bliže Somaliji kada je u pitanju borba protiv korupcije nego zemljama regiona.

On tvrdi da su politčki lideri u BiH apsolutni gospodari svih insitucija i da su one u službi njihovih interesa umjesto da rade po zakonu.

-Pa pogledajte samo zakon o konverziji poreskog duga u vlasništvo, to je potpuna legalizacija pljačke, to je sumrak svakog iole racionalnog rasuđivanja. Ili pogledajte šta se dešava na relaciji Tužilaštvo BiH – SIPA, dvije institucije koje bi trebalo najuže da sarađuju praktično vode otvoren rat jedna protiv druge – navodi Blagovčanin.

Smatra također da je politička korupcija u BiH najveći problem, kao i potpuna zarobljenost svih institucija i njihovo stavljanje u službu vladajućeg režima.

-Dokaz da se BiH ozbiljno bori protiv korupcije će biti da su svi pred zakonom jednaki, dakle da nezavisno od funkcije koju obavljate i bogatstva koje imate možete biti suočeni s krivičnim progonom ukoliko za to postoje dokazi – dodao je.

Komentirajući Nacrt strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2013. do 2017. godine, ocjenjuje da i ova strategija “ponavlja greške prethodnih i svodi se na spisak lijepih želja koje nemaju nikakve veze sa realnošću i onim što se dešava u praksi”.

-Svugdje u razvijenom svijetu strategije se prave na način da analizirate problem, vidite gdje ste griješili u prošlosti i zajedno sa svima na koje se dokument odnosi napravite realan okvir onoga što želite da postignite. Ništa od tog vladajući režim u RS nije uradio – zaključuje između ostalog Blagovčanin.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close