U Makedoniji za otvaranje firme potrebna dva, u Albaniji četiri, a u BiH 37 dana

Prema posljednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014. koji tretira vremenski period potreban za pokretanje firme, od zemalja Balkana najbolje je pozicionirana Makedonija u kojoj  se firma može pokrenuti za svega dva dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon Makedonije, koja se nalazi na 2. mjestu od ukupno 146 zemalja, od zemalja regiona slijedi Albanija koja je na 8. mjestu sa četiri dana potrebna za pokretanje firme. Hrvatska se nalazi na 43. mjestu WEF-ove liste, gdje je potrebno devet dana da bi se pokrenula kompanija, dok je Crna Gora 49. sa 10, a Srbija 57. sa 12 dana.

Od zemalja regiona, najlošije je plasirana Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 120. mjestu, a za otvaranje firme u toj zemlji potrebno je 37 dana.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, najbolje je rangirana Mađarska koja se nalazi na 10. mjestu sa pet dana, Slovenija je 16. sa šest, kao i Turska, Rumunija 49. sa 10 dana, Grčka 54. sa 11, Slovačka 73. sa 16 i Bugarska 78. sa 18 dana potrebnih za pokretanje biznisa.

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, od svih zemalja svijeta, najbrže možete otvoriti firmu na Novom Zelandu, i to za samo jedan dan. Slijedi Australija sa dva dana, kao i Gruzija i Makedonija, Hong Kong sa tri, kao i Ruanda i Singapur, Albanija sa četiri kao i Belgija i Kanada sa pet dana.

Od 20 najbolje rangiranih zemalja, njih 10 su evropske, što znači da je za pokretanje biznisa najmanje vremena potrebno u Evropi.

Najlošije rangirane zemlje u kontekstu vremena potrebnog za pokretanje biznisa su Brunei na 142. mjestu sa 101 danom, Haiti 143. sa 105, Brazil 144. sa 119, Venecuela 145. sa 144 dana i posljednji Curinam sa 694 dana, odnosno skoro dvije godine.

Od 20 najlošije rangiranih zemalja prema dužini vremena potrebnog za otvaranje firme, njih 11 su afričke, što znači da u Africi najduže traje proces otvaranja firme.

Posmatrano na nivou evropskih zemalja, firma se najbrže može otviriti u Gruziji, Makedoniji, Albaniji, Belgiji i Mađarskoj, a najviše vremena za pokretanje firme potrebno je odvojiti u Malti, BiH, Poljskoj i Španiji.

Inače, izvještaj WEF-a o globalnoj konkurentnosti je najbolja procjena konkurentnosti nacionalnih ekonomija. Predstavlja koristan portret privrednog okruženja i sposobnosti država da dostignu održive nivoe prosperiteta i ekonomskog rasta.

Svjetski ekonomski forum (WEF), više od tri decenije, obezbjeđuje detaljnu procjenu produktivnog potencijala država širom svijeta. Izvještaj doprinosi razumijevanju ključnih faktora koje određuju ekonomski rast, pomažu da se objasni zašto su neke zemlje više uspješne od drugih, pogotovo kod povećanja nivoa prihoda.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close