Počeo otkup PET ambalaže i u Kantonu Sarajevo

Ekološka svijest građana na dosta je niskom nivou, a ona se najbolje ogleda na ulicama, parkovima, igralištima i drugim zelenim površinama koji su često prepuni plastičnim bocama, papirima, plastikom…

Mnogi kao da nisu svjesni da tako zagađuju životnu sredinu, ali isto tako ne znaju da se takva ambalaža može dobro finansijski iskoristiti od čega bi mogla solidno živijeti četveročlana porodica.

Odnedavno je firma Aida Commerce, koja ima sjedište na Stupu, počela sa otkupom PET ambalaže, najlona, kartona, svih vrsta plastike, te tretman zauljenih voda što ju je svrstalo u prvu firmu u KS-u koja se bavi otkupom i reciklažom ove vrste ambalaže. Firma, inače, postoji preko 20 godina i na početku svog posla radila je samo otkup starog željeza, bakra aluminija, olova…

Očuvanje životne sredine

– Sve češći apeli za očuvanje životne sredine su nas naveli da se počemo aktivno i u zakonskim okvirima baviti otkupom, sortiranjem i reciklažom PET ambalaže, najlona, te starog  kartona i papira. Također, ideja je potekla i na osnovu iskustva iz susjednih zemalja koji ovakvo nešto već odavno rade, tako da se ugledamo na njih i preslikavamo kako to oni rade. To radimo iz razloga što ćemo i mi, nadam se, nekada ući u Evropsku uniju, a preduslov za to je upravo prikupljanje i reciklaža otpada, kaže vlasnik firme Edin Džanković.

Kako navodi Džanković, od ovog posla svi imaju višestruke koristi. Kao prvo, čisti se okolina, otkupljuje i reciklira otpad koji se kasnije ponovo može iskoristiti, a ljudi slabijeg  materijalnog stanja mogu solidno da zarade. Otkupna cijena kancelarijskog papira je 90 KM po toni, kartona od 70 do 80 KM po toni, novinskog papira 60 KM, najlona (miješanog i u boji) 250 KM po toni, PET ambalaže 350 KM i tvrde plastike 200 KM po toni.

– Iza rata niko nije tretirao stari otpad, to jeste peći, stara auta, sve što je metalnog porijekla, jer ga niko nije ni kupovao i samim time se zagađivala okolina. Kada je uvedena praksa da se željezo kupuje, ta armija je za godinu dana potpuno očistila sve u našem okruženju. Radeći ovaj posao, smatramo da činimo društveno korisnu stvar u kojoj niko ne može izgubiti. Pogotovo, ako imamo u vidu armiju nezaposlenih koji na ovaj način mogu prehranjivati svoje porodice, kaže Džanković, ističući kako sve više raste zainteresovanost građana za ovaj vid posla.

PET najiskoristiviji materijal

Ervin Hajdarević, komercijalista u Aida Commerce navodi da firma posjeduje savremenu opremu i mašine za rad.

– Sve što se može reciklirati mi primamo, nevažno o kojim količinama je riječ, da li o kilogramu ili toni ambalaže. PET je najiskoristiviji materijal za reciklažu, jer 95 posto flaše koja se reciklira ponovo se upotrebljava u proizvodnji druge flaše. Zato apelujemo na svijest građana i sa aspekta ekologije, a i sa aspekta socijalnog statusa da se uključe, jer ćemo svi od ovoga imati koristi, naglašava Hajdarević.

Reciklaža zauljenih voda

Firma Aida Commerce može se pohvaliti da je prva u državi i u recikliranju zauljenih voda. Radi se o ekološkoj preradi različitih vrsta otpadnih voda kao što su vode onečišćene uljima, mastima i naftnim derivatima različitog mjesta nastanka. Za prečišćavanje ove vrste otpadnih voda koristi se kompaktni uređaj koji radi na principu zagrijavanja otpadne vode pod povišenim pritiskom pri čemu dolazi do izdvajanja vode u obliku vodene pare koja se zatim kondenzira. Tada se dobija tehnički čista voda, koja se može destilirati, pakovati i prodavati.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close