Počelo obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici

U Nezuku kod Sapne, mjestu gdje su se u julu 1995. godine Srebreničani probili iz obruča Vojske RS, održavaju se u ponedjeljak brojne manifestacije iz programa obilježavanja 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a.

Sve je pripremljeno za početak tradicionalnog  Marša mira 2014.  Nezuk – Memorijalni centar Potočari, koji se organizuje po deseti put i koji kreće u utorak.

Istog dana počinje biciklistički super maraton Bihać – Potočari, kao i biciklistički maraton Beograd – Srebrenica, koji se organizuje prvi put pod motom ”Nikada ne zaboravimo genocid u Srebrenici”. Učesnici ova dva biciklistička maratona pridružiće se učesnicima Marša mira 2014.

Iz Velenja u Sloveniji, u nedelju je krenulo dvadesetak biciklista prema  Srebrenici. Organizator, Klub ekstremnih sportova šire regije Slovenije iz Velenja, želi na ovaj način iskazati pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici. Učesnici će preći skoro 800 kilometara, kako bi u Potočare stigli 11. jula.

U Nezuk su stigli i učesnici Marša mira koji su prije nekoliko dana krenuli iz Sarajeva i koji će se priključiti ostalim učesnicima na maršu koji kreće u utorak iz Nezuka.

Istovremeno, sve više stranih delegacija stiže u Srebrenicu i u Potočare. Danas su ova mjesta posjetili ambasadori iz nekoliko zemalja svijeta. Razgovarali su sa mladim o prošlosti i suživotu i o svemu što se ovdje dešavalo. Mladi zajedno djeluju u okviru Omladinskog centra, gdje je danas boravila više ambasadora OSCE-a.

Ambasadori OSCE-a iz Kanade, Njemačke, Velike Britanije, Srbije, Albanije, Rusije i Danske razgovarali su sa mladima i običnim ljudima iz Srebrenice. Posjetili su Memorijalni centar Potočari i bliže se upoznali sa prošlošću ovog grada. Arnej Misirlić, Omladinski ambasador OSCE-a iz Bosne i Hercegovine:

Željeli smo da vidimo kako jedno postkonfliktno područje, koje je jako pogođeno, koje je imalo stravične posljedice, nadrasta ono sve što se desilo.“

A kako jedno takvo društvo djeluje i funkcioniše, govore Srebreničani Radimirka i Ademir:

„Nama je jasno da su se određene stvari u prošlosti desile. Svako od nas želi da idemo dalje.“

„Mladi u Srebrenici prinuđeni su da žive zajedno. Znamo za prošlost, ali mormao da gledamo i budućnost.

Da bi se potpuno razumjela bliža prošlost Srebrenice, mora se doći ovdje, ističe Luis Bekteshi iz Albanije:

„Čuo sam jako puno o Srebrenici i sada kada sam došao ovdje osjetio sam koliko je to tragično i kolika je ustvari tuga, ali ono što me iznenadilo jeste kako su ljudi koji ovdje žive nastavili živjeti i kako su prevazišli na neki način to.“

Svoja iskustva iz Srebrenice omladinski ambasadori prenosiće na raznim skupovima koji se budu priređivali u njihovim zemljama.

RSE –

Sadik Salimović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close