Pjevačica s bradom prkosi konzervativnoj Evropi

59. Evrovizija u Kopenhagenu prolazi u znaku brojnih iznenađenja. Ona su doduše, kako to već obično biva, za neke prijatna ili čak istorijska.

“Ne pada mi na pamet da se obrijem. Ja nisam žena, kod kuće sam zapravo jedan lijeni muškaraca. Lik koji tumačim, osmišljen je namjenski. Želim svima da pokažem kako je sve moguće, kada u nešto vjerujete”, izjavila je Končita Vurst (Conchita Wurst), jedna od izabranih finalista.

Austrija otkad postoje dva evrovizijska polufinala (2005) nije imalo mnogo sreće sa svojim predstavnicima u posljednjih desetak godina. Ali i oni kojima je to pošlo za rukom, nisu se baš proslavili zavidnim plasmanom u finalnoj večeri. Ovoga puta bi se to moglo promijeniti. Najveću pažnju od apsolutno svih učesnika, u svakom pogledu, privlači 25-godišnji Tomas Nojvirt, koji za sebe kaže da je “polno neutralan”.

 


Končita: “Bradu, neću obrijati”

Travestit iz Beča, rodom iz Gmundena, nije ni prvi, a zasigurno ni posljednji pripadnik LGBT zajednice, među evrovizijskim takmičarima. Ipak, odavno se nije diglo toliko prašine oko nastupa jednog besprijekorno našminkanog muškarca u dugoj haljini. Bjelorusija je brže bolje pokrenula peticiju, zahtjevajući da se prenos tokom njegovog nastupa prekine (što se uprkos brojnim špekulacijama, na kraju ipak nije dogodilo). A iz Moskve su stizali komentari kako “austrijski perverznjak vrijeđa Ruse”. Ipak uzaludno, jer Tomas je na kraju ipak ušao u finale, a uvrede sa istoka Evrope, nimalo ga ne dotiču.
Izvor : Deutsche welle

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close