logo
bios

PISA rezultati pokazuju da BiH ne obrazuje nastavnike kako bi trebalo

Objavljeno prije 1 mjesec . u pet, dec 13th, 2019

Univerzitetska profesorica Lamija Tanović za Vijesti.ba komentarisala je nedavno objavljene porazne rezultate PISA testiranja, prema kojima je BiH po efikasnosti obrazovnog sistema zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta.

Prema tom istraživanju za 2018. godinu, provedenom pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju (OECD), svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH funkcionalno je nepismen.

U BiH je rađeno na uzorku od 6.480 učenika, u 213 osnovnih i srednjih škola u kojima je testirano 46 petnaestogodišnjaka, a u fokusu je bila čitalačka pismenost.

Rezultati su pokazali da minimalni nivo funkcionalne pismenosti ne dostiže 58 posto učenika u matematici, 54 u čitanju i 57 u prirodnim naukama.

Profesorica Tanović uopšte nije iznenađena ovako lošim učinkom BiH, jer, kako kaže, mi već skoro 30 godina živimo u sistemu koji apsolutno ni ne favorizuje obrazovanje.

– U svim zemljama koje drže do sebe, koje imaju uspješne ekonomije i koje su uspješne u bilo čemu, prioritet broj jedan jeste obrazovanje. Pogledajte baš one zemlje koje su pri vrhu – Finsku, Irsku, Norvešku… Tamo je status nastavnika fantastičan. Najbolji studenti idu na nastavničke fakultete, upravo zbog toga što poslije imaju dobru platu, ugled u društvu, vrlo su poštovani i cijenjeni – rekla je Tanović.

No, u Bosni i Hercegovini je, dodaje naša sagovornica, sve suprotno od toga.

– Mi imamo 12 obrazovnih vlasti i to nam stvara dodatne nevolje da se dogovorimo. Mi izdvajamo mali procenat ovog našeg siromašnog BDP-a za obrazovanje – četiri posto, što je jako malo. Naše škole su siromašne, mnogima od njih i dalje prokišnjava krov. Nemamo adekvatnu opremu… – kaže Tanović.

U BiH ne obrazujemo buduće nastavnike kako bi to trebalo raditi, ističe profesorica, i tu pod hitno univerziteti moraju nešto poduzeti.

– Kod nas nastavnici i dalje po nekakvim starinskim metodama podučavaju našu djecu. Mi nismo modernizovali poduku na nastavničkim fakultetima. I tu bi univerziteti mogli i zaista trebali nešto uraditi, ne čekajući na politiku. Kadrovski odabir na svim rukovodećim pozicijama, čak i u obrazovanju, diktiran je politikom, pa ponovno dolaze podobni a ne sposobni – poručuje Tanović.

Mišljenja je da postoji masu razloga zašto se u BiH ne može očekivati napredak u ovom pogledu.

– Ja bih se zabrinula da smo bili na boljoj poziciji, rekla bih da s PISA-om nešto nije uredu. Međutim, PISA je realan test i ona daje fantastične podatke – rekla nam je Tanović.

Naglašava da je, prije svega, politika ta koja je odgovorna za ovakvo stanje u obrazovanju u našoj zemlji.

– Politika mora da pažnju sviju nas okolo koji u tome učestvujemo fokusira na obrazovanje. Mora da adekvatno finansira obrazovanje, jer obrazovanje bez adekvatnog finansiranja ne vrijedi, ne može biti dobro. Sve zemlje koje su pri dnu PISA-ine ljestvice imaju siromašno finansiranje – rekla je Tanović.

Ponavlja da univerziteti pod hitno moraju reformisati svoje planove i programe kroz koje obrazuju nastavnike, učitelje…

– Oni to čak mogu djelimično i samostalno uraditi, bez politike. Tu ulogu imaju čak i roditelji, jer su oni dio tog obrazovno-odgojnog sistema, i njihovi savjeti mogu napraviti pritisak na obrazovne vlasti da bi se nešto promijenilo – poručila je Tanović.

Neophodno je, kaže, za našu zemlju obezbijediti sljedeće PISA testiranje 2021. godine, a za to se čeka odluka Predsjedništva BiH.

– Mi sad moramo da prozivamo naše Predsjedništvo i da kažemo – pod hitno dajte saglasnost, potpišite ugovor po kojem naša Agencija Posao treba da krene u PISA-u u sljedećem ciklusu. Radi se o nekim parama koje su malene u odnosu na sve gluposti koje se plaćaju, od ovih silnih limuzina, preko ovih 350.000 KM, koliko se platila proslava našeg osvajanja neba – napominje Tanović.

Boji se, dodaje, da nije problem u novcu, već da „vrhovna politika“ nije za takvo nešto uopšte nije ni zainteresovana.

– One zemlje koje su loše u privredi, ljudskim pravima, u čemu god hoćete, one imaju lošu PISA-u. One koje su u tome bolje, one su bolje i u PISA-i – zaključila je Tanović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh