Pilot projekat unapređenja vakufske imovine

U posljednjoj sedmici mjeseca aprila 2012. godine na području Medžlisa Islamske zajednice Visoko otpočeo je pilot projekat za unapređenje vakufske imovine. Angažmanom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH stvoreni su uslovi da se u jednom od džemata otpočne sa unapređenjem vakufske imovine. Naime, Medžlis islamske zajednice Visoko je izvršio dobar odabir džemata  Maurovići, u kojem je uređeno zemljište i akcijski izvršena sadnja sadnica šljive.  Uživanje je bilo učestvovati u akciji džematlija i mektebske djece koji su 1.200 m2 zasadili za rekordnih dva sata.

Dovom upućenom Uzvišenom Stvoritelju Milostivom, proučenom od strane mjesnog imama h. Sead ef. Goralije i poluglasnim izgovaranjem AMIN iskrenih duša, učenika mektebske nastave i ostalih prisutnih krenuo je i završen ovaj hairli posao. Ovom značajnom trenutku prisustvovali su i predstavnici Human Apel Internacional-a koji su donirali dio sredstava za ovaj projekat. Osim ovog voćnjaka Human Apel Internacional je na zahtjev Vakufske direkcije donirao i sredstva za jedan plastenik koji će biti instaliran na vakufskom dobru u bivšoj kasarni „Ahmet Fetahagić“ u Visokom.

Ovaj projekat su sa stručne strane pratili uposlenici firme „Bios“koji su se pobrinuli da sve bude po propisima koji su neophodni da se formira voćnjak.

Medžlis islamske zajednice Visoko planira da od ove godine proba u svakom džematu formirati makar po jedan voćnjak sličan ovom. U tom pravcu postoji koordinacija sa Vakufskom direkcijom koja je spremna da svojim autoritetom pomogne projekte ove vrste.

 

NAKON PILOT PROJEKTA U MAUROVIĆIMA, KRENULO
UNAPREĐENJE VAKUFSKE IMOVINE

ZASADI VOĆKU, NADAJ SE DOBRU

Prošle godine sa pilot projektom sadnje voćnjaka u džematu Maurovići, MIZ Visoko započelo se sa oplemenjivanjem i boljim iskorištavanjem vakufske imovine. Slijedeći predviđeni plan rada i najave glavnog imama MIZ Visoko Ibrahim ef Hadžića da bi trebalo u svakom džematu da se zasadi bar po jedan voćnjak to su u ovim prvim proljetnim danima iskoristili vrijedni učenici
maktebske nastave džemata Mokronoge sa svojim imamom hadži Senad ef Šabićem.

Na parceli od 4 dunuma na Bradvama, u vlasništvu Vakufske direkcije, a istu uvakufiše dobri ljudi, polaznici mektebske nastave džemata Mokronoge u saradnji sa MIZ Visoko,humanitarnom organizacijom Human Apel Internacional i naravno vrijednih članova ovog džemata pripremiše teren i zasadiše 300 stabala šljive.

Ono što je značajno napomenuti u ovoj sadnji voća jeste da učešće je uzeo i mladi student na Poljoprivrednom fakultetu, pod čijim nadzorom je danas vršena sadnja ali i ukazano povjerenje da bude osoba koja će voditi brigu o novoformiranim voćnjacima u vlasništvu Islamske zajednice. To je svakako dobra prilika za mlade ljude koji se bave naukom da praktično mogu primjenjivati stečeno znanje a samim tim i doprinositi prosperitetnijoj budučnosti društvene zajednice.

Na osunčanoj strani, uz dovu učenika akcije Uzvišenom Stvoritelju Milostivom da da hajr i dobro u ovom poslu, te dobru podršku i logističku i moralnu od komšija danas je formiran još jedan vočnjak sa stablima šljive.

Foto i tekst :
Senad Goralija

23.03.2013. god

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close