Pijanist Bartolomej Stanković kod premijera Plevljaka

Mladi pijanist iz Visokog Bartolomej Stanković, koji će naredne godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na 27. Muzičkom bijenalu u Zagrebu, bio je gost premijera Fikreta Plevljaka. Stanković će na ovom međunarodnom muzičkom festivalu savremene muzike u Zagrebu izvesti djelo “Metamorfoza” koje je prije 32 godine napisao Visočanin Avdo Smailović, jedan od najutjecajijih bh. kompozitora savremene muzike u 20. stoljeću, a po kojem nosi naziv osnovna muzička škola u njegovom rodnom gradu.

Prilikom susreta, dogovoren je ciklus koncerata mladog pijaniste Stankovića u Visokom i Zenici, uz savremenu obradu sevdalinki i džez primjesu.

Inače, Bartolomej Stanković, završio je studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesorice Pavice Gvozdić. Srednju muzičku školu pohađao je u Sarajevu. Dobitnik je posebne Federalne nagrade 2005. i prve nagrade u kategoriji klavirski duo na Federalnom takmičenju 2006. Autor je zanimljivog predavanja multimedijalne prezentacije o historiji klavira. Solistički je nastupio uz Dubrovački simfonijski orkestar kada je izveo Prvi klavirski koncert Petra Iljića Čajkovskog.

Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close