115 godina visočkih VATROGASACA

Na današnji dan, 3. decembra 1897. godine održana je Osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) “Visoko” u Kotarskom uredu u Visokom. Prve prostorije nalazile su se na Jaliji, na mjestu današnje zgrade Partizana.
(Ismar Imamović – vipromo.ba)
Dobrovoljno vatrogasno društvo “Visoko” je registrovano po rješenju Kotarskog ureda Bezir samat pod brojem 5863 od 23.12. 1897. godine, a već naredne 1898. godine usvojen je i odobren Statut Društva od Visoke zemaljske vlade u Sarajevu.

Dakle, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Visoko” je najstarija organizovana intitucija u Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu, ako se izuzmu vjerske zajednice, jer postoji 115 godina u kontinuitetu. Te 1897. godine u prvi Upravni odbor su ušli: Zečević Hasanbeg predsjednik, Plavšić Damjan potpredsjednik, Vincel Ziman komandir, Valbaljer Emanuel zamjenik komandira, Stanić Vaso tajnik, Ahmetagić hadži Hamidaga blagajnik, Zečević Alibeg, Nikolić Uroš i Oruč hadži Salih.

Odmah po završetku, istog dana u Dobrovoljno vatrogasno društvo “Visoko” pristupila su 22 aktivna člana i 24 podupiruča člana koji su platili godišnju članarinu od 2 do 10 forinti zavisno od ekonomskog statusa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close