Pet praktičnih primjena limuna

Od limuna možete napraviti osvježavajuće piće ili začiniti njim okus hrane. On jača imunološki sistem i otpornost organizma, ali osim toga, izuzetno je praktičan za kućnu upotrebu. Evo njegovih pet praktičnih primjena.

Polovinu limuna umočite u sodu bikarbonu i operite čaše i tanjire. Na taj način istovremeno štitite kožu ruku od iritacije umjetnim sredstvima za čišćenje i dodatno je njegujete.

Naslage sapuna i kamenca u kupatilu nestaju u potpunosti nakon 10 minuta. Kako biste olakšali nanošenje ovakvog sredstva za čišćenje, iscijeđeni sok limuna ulijte u flašu s raspršivačem.

Limunom možete očistiti i mikrovalnu pećnicu. Zdjelu s vodom i nekoliko kriški limuna stavite u mikrovalnu 60 sekundi na najjače. Nakon toga zidove pećnice obrišite vlažnom krpom.

Limun se zbog bogatih sastojaka, koristi i u kozmetici pa tako gel ili tonik za ispiranje lica i skidanje šminke možete zamijeniti ocijeđenim limunovim sokom. Nanesite sok na lice, ostavite da djeluje nekoliko minuta pa ga isperite mlakom vodom.

Limunov sok možete staviti i na mokru kosu jer njegova svojstva djeluju regenerirajuće. Osim toga, limun posvjetljuje i čisti nokte.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close