Pet pitanja koje trebate postaviti samima sebi prije nego što uđete u brak

Da li je brak prava stvar za vas i ono što zaista želite? Saznajte to tako što ćete si iskreno odgovoriti na ovih pet pitanja.

Poznati američki stručnjak za veze i brak, dr. Phil savjetuje koje su to stvari koje trebate riješiti sami sa sobom i sa svojim partnerom prije nego što se odlučite ući u brak s tom osobom.

1. Zašto se udajete/ženite?

Budite iskreni prema sebi i ispitajte razloge zbog kojih želite brak. Koja je lista pozitivnih i negativnih, “za i protiv” stvari u vezi vašeg partnera i vaše veze? Ukoliko sebe morate na bilo koji način “nagovarati” na brak, nemojte. Budite sigurni da u brak ne ulazite kako biste izbjegli nešto ili pobjegli od nečeg u svom životu. Jeste li oduvijek željeli biti u braku? To nije dovoljno dobar razlog. Slušajte svoj instinkt.

2. Znate li dovoljno o prošlosti vašeg partnera/partnerice?

Najbolji način da znate budućnost jeste tako što ćete proučiti nečije ponašanje u prošlosti. Učite iz proteklih iskustava, kako svojih, tako i vašeg partnera. Kako se vaš partner ponašao/la u prošlosti? Kako se ponašao prema vama, a kako prema drugima? Šta je vaš partner naučio posmatrajući brak svojih roditelja? Ovo je jako bitno mjesto – djeca uče ono što žive svakodnevno.

3. Planirate li brak ili naprosto vjenčanje?

Torta, cvijeće, vjenčanica i velika svadba – sve je to jako uzbudljivo, ali brak je mnogo više od jedog dana. Vjenčanje traje jedan dan, dok bi brak trebao biti za čitav život. I ne želite biti samo u braku, želite da to bude sretan brak. Razmislite o sljedećih 50 godina. Potrudite se da jednaku količinu vremena i truda uložite u rad na braku, baš onako koliko to radite za planiranje samog vjenčanja. Potrudite se da sa partnerom napravite neku vrstu neformalnog dogovora o načinu odgoja djece, disciplini, seksu, raspodjeli novca i kućanskih poslova, religiji, karijeri, penziji, porodici s obje strane itd. Ukoliko ne planirate ovakve rasprave ili smatrate da za njima nema potrebe, nećete biti u stanju da vaše živote učinite kompatibilnim.

4. Investirate li više nego što si možete priuštiti da izgubite?

Procijenite vrijednost vašeg braka. Ukoliko se zbog nekoga morate odreći prijatelja, karijere ili porodice, cijena je previsoka. Ukoliko brak ne uspije, hoćete li emocionalno bankrotirati? Bolje je biti sam i mentalno zdrav, nego u bilo kakvoj zajednici.

5. Jeste li svjesni svojih potreba i očekivanja?

Ne možete znati je li neko dobar za vas ukoliko niste svjesni svojih vlastitih potreba. Otvoreno izrazite vlastita očekivanja i potrebe sada, a ne tek kad budete u braku. Brak nas ne čini novim osobama, sve stvari koje su vam smetale u vezu, smetat će vam i u braku, u još većoj mjeri. Šta apsolutno niste u stanju da tolerišete? A šta vaš partner? Formula uspješne veze i braka je u gradnji čvrstog prijateljstva koje uključuje obje strane. Stoga, budite sigurni da ste otvoreno artikulisali i izrazili vaše potrebe i očekivanja prije nego potpišete papir i odlučite provesti život s nekim.

klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close