Patrick Moon: BiH bi više napredovala da u njenom vrhu ima više žena

Agencija za ravnopravnost spolova BiH, NATO-štab Sarajevo i Ambasada SAD-a u BiH organizirali su danas u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana žena, konferenciju koja za cilj ima skretanje pažnje na izazove s kojima se susreću žene u BiH.

Također, ovo je bila i prilika da se ukaže na pozitivne pomake u oblasti ravnopravnosti spolova u BiH.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Hadžiabdić-Filipović istakla je da je stanje u vezi s ravnopravnosti žena u BiH daleko od idealnog, ali da je BiH, u posljednje vrijeme, poduzela ozbiljne korake ka ostvarivanju ovog cilja.

– BiH je potpisala prvu obvezujuću Konvenciju Vijeća Evrope – Istanbulsku konvenciju, a svi nivoi vlasti su dali suglasnost za njenu provedbu. Također, gender centri FBiH i RS-a u svoje strategije  su uključili norme iz ove konvencije – pojasnila je Hadžiabdić-Filipović.

BiH je, dodala je, prva zemlja u regiji koja je napravila Akcioni plan 1325 koji se već drugu godinu uspješno provodi. Podsjećamo, riječ je o provedbi Konvencije UN-a 1325 “Žene, mir i sigurnost”.

– Još je mnogo toga ispred nas, još  imamo diskriminaciju žena prilikom, recimo, zapošljavanja i mi nastavljamo, zajedno s partnerima, rješavanje i ovih, ali i ostalih pitanja – zaključila je.

Komandant NATO-štaba Sarajevo Walter Lord naglasio je da NATO intenzivno radi, u suradnji s OSBiH, na provedbi Konvencije 1325.

– Međunarodni dan žena je dan kada najbolje prepoznajemo značaj ravnopravnosti spolova. Ova konvencija je vrlo bitna i mi se trudimo da ženama u OSBiH osiguramo jednake šanse za trening i obuku kao i poboljšamo uvjete života i rada pripadnica OSBiH – istakao je Lord.

Uz čestitku ženama povodom 8. marta, ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon kazao je da je uvjeren da bi BiH puno više napredovala kada bi u njenom vrhu bilo više žena.

– Moramo se oštro suprotstaviti nasilju nad ženama, nejednakom odnosu prema ženama pri zapošljavanju, nejednakim plaćama i slabom angažiranju žena u politici. Ambasada SAD-a pruža snažnu podršku vlastima BiH u rješavanju ovih pitanja – rekao je Moon.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close