Valentin Inzko: “Zašto bismo rješavali probleme koje su napravili političari koji ne rade svoj posao”

Visoki predstavnik Valentin Inzko očekuje da će odgovorni zvaničnici i institucije konačno uraditi svoj posao, izjavio je danas Feni glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić, upitan kako OHR gleda na situaciju u vezi s (ne)imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Milišić je podsjetio da međunarodna zajednica više od četiri godine, od perioda kada je Borjana Krišto bila predsjednica Ustavnog suda FBiH, apelira na vlasti da ispune svoje obaveze i imenuje sudije u Ustavni sud Federacije bez odgađanja.

U posljednje vrijeme, naglasio je, mnogi ambasadori u Vijeću za implementaciju mira (PIC) također su izrazili zabrinutost zbog implikacija do kojih bi došlo ako se ova imenovanja ne izvrše.

“Visoki predstavnik očekuje da će odgovorni zvaničnici i institucije konačno uraditi svoj posao. Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH su, prema Ustavu, dužni da poduzmu aktivnosti. Došli smo do tačke kada predsjednik i potpredsjednici moraju da zasjedaju u stalnoj sjednici sve dok ne ispune svoje obaveze u pogledu imenovanja sudija čija su mjesta upražnjena u Ustavnom sudu Federacije. Zašto bi međunarodna zajednica rješavala problem koji su napravili političari koji jednostavno nisu u stanju raditi svoj posao?”, kaže Milišić.

Međunarodna zajednica može pomoći političarima kada postignu dogovor, ali ono što je potrebno jest politička volja da se postigne konstruktivan kompromis te da zvaničnici i institucije ispune svoje obaveze u skladu s Ustavom i zakonom.

“Ukoliko ova generacija političara nije u stanju promijeniti svoje navike i dokazati da su u stanju sudjelovati u smislenom političkom dijalogu koji rezultira zdravim kompromisnim rješenjima koja će poboljšati stanje u ovoj zemlji, onda je samo pitanje vremena kada će biračko tijelo odlučiti da više ne budu na tim mjestima. Ističe im vrijeme u kojem treba da pokažu da su dio rješenja, a ne problema”, kazao je Feni glasnogvornik OHR-a Oleg Milišić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close