Papa Franjo: Društvu treba snažna injekcija porodičnog duha

Papa Franjo optužio je danas politički svijet da ne podupire porodicu i odlučuje se za takozvane “inkluzivne” , ali “birokratske” i “suhoparne” modele, prenijela je Fena.

– Porodica ne uživa priznanje, rekao je Jorge Bergoglio pred hiljadama vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra, trećeg dana sinode posvećene porodici.

– Organizacija zajedničkog života uvijek više zapinje na birokratiji, potpuno stranoj temeljnim ljudskim vezama, a socijalne i političke navike nose obilježja degradacije, agresivnosti, vulgarnosti i prezira, koji su ispod nivoa i minimalnog porodičnog odgoja, optužio je, te dodao da je potrebna “snažna injekcija porodičnog duha” u društvu.

Potom je naglasio da “stil građanskih, gospodarskih, profesionalnih odnosa građana izgleda vrlo racionalno, formalno, organizirano, ali jako sterilno, suhoparno, beživotno i anonimno i ponekad nepodnošljivo”.

– Taj odnos pokušava biti inkluzivan, ali sve veći broj osoba prepušta samoći i odbijanju, dodao je Papa.

– Porodice dobro znaju osjećaj ponosa zbog pripadnosti njenih sinova ili kćeri, a ne da se neki osjećaju robovima, strancima ili samo brojevima na ličnoj karti, rekao je papa Franjo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close