Džuma ulazi u Zakon o radu?

Zakon o radu u Srpskoj je pred novom preprekom – i to zbog predloženog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice.

U prijedlogu koji je krajem prošlog mjeseca usvojio Savjet ministara navedeno je da se u javnom i privatnom sektoru Bošnjacima omogućava pravo na slobodno vrijeme za obavljanje vjerskih obreda i na radnom mjestu. U slučaju da ugovor odobri Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – lako može da se desi da se slobodno vrijeme za džume uvrsti u zakonsku regulativu. Ministar rada Milenko Savanović kaže da će u tom slučaju i drugi narodi tražiti da u vrijeme posla odu na molitvu.

“Nisu primjerena vremenu u kojem živimo iz prostog razloga što će izazvati lančanu reakciju gdje će s pravom i druga dva naroda tražiti određene, ajde da kažem, privilegije na temu vjere i vjerskih vjeroispovjesti”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.

Socijalni partneri bar su oko nečega složni. Kažu da bi predložene privilegije izazvale haos u organizaciji posla. Poslodavac praktično u svakom trenutku mora da ima zamjenu za onoga ko ode da se moli. Pa i trećeg u rezervi – ako i onaj drugi odluči da je vrijeme za molitvu.

“Ne sporim ja nikome pravo da se moli bogu na način na koji hoće i gdje hoće ali ako to bude uskraćivalo rad onda nećemo mi dobiti platu moleći se bogu, plata se mora zaraditi”, smatra Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Ugovorom sa Islamskom zajednicom predviđeno je i da sve javne ustanove i preduzeća, kao i svaki privatni poslodavac, Bošnjacima moraju obezbijediti vrijeme za klanjanje, slobodne dane za obavljanje obreda hadža, kao i prikladne prostorije za molitvu – koje ne ugrožavaju redovni radni proces. Poslodavci kažu da, uz postojeće privilegije, ne žele da pristaju na nove.

“ Svaki radnik ima pravo pola sata na svoju pauzu i da li će on to iskoristiti za vjerske potrebe il iza svoju ishranu to nije na nama”, rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Za nacrt spornog ugovora zeleno svjetlo su dali ministri iz Savjeta ministara. Igor Crnadak kaže da nije jer je u to vrijeme bio u Njujorku. SNSD je optužio trojku iz Saveza za promjene jer su, kako tvrde, dozvolili da se izglasa takav dokument. Bez obzira na politička prepucavanja, sada je sve na Predsjedništvu. Mladen Ivanić kaže da još nije dobio sporni tekst. Kad ga dobije tražiće mišljenje od Srpske pravoslavne i katoličke crkve. Prilikom odlučivanja, poštovaće, kaže, ravnopravnost svih religija. Slično tvrdi i njegov ministar u Savjetu ministara.

“Neće se sigurno ništa usvojiti a da je štetno po srpski narod ni po Republiku Srpsku. Nas čeka izjašnjenje SPC-a i katoličke crkve”, rekao je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Donošenje novog radnog zakonodavstva u Srpskoj odavno je zapelo u resoru rada. Ministar obećava da će biti usvojen do kraja godine – iako bi, u slučaju da Predsjedništvo aminuje sporni ugovor, lako moglo da se desi da se obećani rok pomjeri do daljnjeg.

ATV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close