Kultura

Papa: Crkva treba imati više razumijevanja prema razvedenim i homoseksualcima

Katolička crkva ne može odustati od svojih dogmi, ali bi trebala imati više razumijevanja, blagosti i milosrđa prema “nesavršenim” katolicima poput onih razvedenih, poručio je papa Franjo u ključnom dokumentu o braku i porodici.

U apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia (Radost ljubavi) Franjo naglašava da homoseksualce treba poštivati, ali ponavlja stajalište Crkve da “apsolutno nema temelja” za izjednačavanje heteroseksualnih i istospolnih brakova.

Dugo očekivani dokument sadrži 260 stranica. Franjo u pobudnici citira Martina Luthera Kinga, argentinskog pjesnika Jorgea Luisa Borgesa pa čak i danski kultni film “Babettina gozba” kako bi argumentirao potrebu da Crkva bude puna ljubavi i milosti, prenosi Hina.

Uoči objave pobudnice najviše se čekalo šta će Franjo reći o reintegraciji u crkvenu zajednicu onih katolika koji su se razveli i stupili u nove građanske brakove. Po postojećem crkvenom nauku oni ne mogu primiti pričest jer im je prvi brak u očima Crkve i dalje valjan.

“Nitko ne može biti osuđen zauvijek, jer to nije logika Evanđelja. Ne govorim samo o razvedenima i ponovo vjenčanima, nego o svima, u kojoj se god situaciji našli”, poručio je Papa.

(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close