Pala Vlada Federacije BiH!

Nakon što se u Zatupničkom domu Federalnog parlamenta zaključi procedura u petak će se Dom naroda također izjašnjavati o nepovjerenju Vladi FBiH. Poslije toga faktički nemamo Vladu koja ima legitimitet i legalitet od parlamenta, istakao je danas šef Kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović

(Fena)

Nažalost, navodi da su ustavne forme takve da do izbora nove vlade, ova vlada nastavlja raditi.

– Kada se donese odluka o razrješenju Vlade danas ćemo najvjerovatnije usvojiti i nekoliko zaključaka kojim ćemo usmjeriti kao parlament rad Vlade u tehničkom periodu – kaže Selimović.

Za rad Vlade, ističe, potrebna je saglasnost predsjednika Federacije Živka Budimira i oba potpredsjednika Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe, te nakon što se to dobije Zastupnički dom će pristupiti verifikaciji nove Vlade.

Govoreći teorijski kaže da pat pozicija može trajati veoma dugo, ali nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi funkcioniranje izvršne vlasti i Federacije kao dijela BiH je u potpunosti u rukama jednog čovjeka – predsjednika FBiH Budimira.

– Iako ni Ustavom ni zakonom nije normirano,Vvlada će u tehničkom mandatu obavljati nužne funkcije za funkcionisanje institucija Federacije BiH. Dakle, neće imati pravo da stvara nova finansijska zaduženja, te neće biti u mogućnosti vršiti imenovanja iz svoje nadležnosti jer više nema legitimitet parlamenta-kaže Selimović.

Istakao je važnost da će  zbog funkcioniranja BiH u cjelini Vladi biti dozvoljeno, što će biti primarna zadaća, da u ovom prijelaznom periodu ispunjava sve međunarodne obaveze.

S druge strane Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, istakao je da ukoliko se danas izglasa nepovjerenje Vladi da to suštinski neće ništa promijeniti u radu Vlade.

– Klub poslanika SDA u Klubu Bošnjaka će inicirati i tražiti da se ova odluka stavi u provjeru pod vitalni nacionalni interes. Smatramo da se na ovakav način ne može igrati s institucijama Federacije, pogotovo ne s Vladom FBiH, jer srušiti Vladu FBiH a nemati mogućnost i način da imenujete novu je neodgovoran posao, koji može koštati i građane Federacije BiH, među njima i Bošnjak, -rekao je Osmanović.

Kao cilj današnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi kaže da je „riječ o diktatu Dragana Čovića  i njegovog HDZ-a kojeg njegovi partneri SDP i SBB bespogovorno izvršavaju.“

– Želi se napraviti kriza u Parlamentu i Vladi FBiH da bi se dokazala teza da u Vladu moraju ući predstavnici HDZ-a i SBB-a. Pri tome se uopće ne vodiu računa o zakonskim propisima, niti se vodi računa šta će se desiti s Federacijom BiH i u kakav ambis to gura Federaciju BiH i njene građane – rekao je Osmanović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close