Pakleno ljeto: Jeste li spremni za tropske vrućine i ekstreme?

Prema prognozama metereologa ljeto koje je pred nama biće izuzetno toplo, pa se građanima preporučje dobra priprema: ne zaboravite unositi dovoljne količine vode, kupite preparate za zaštitu od sunca, ukoliko vam je potrebno skinite koji kilogram, pripremite laganu i prozračnu odjeću. Sve su ovi preduslovi lakšeg podnošenja valova tropskih vrućina koji su pred nama.

(Autor: Maja Isović – Buka)

Željko Majstorović, metereolog Federalnog meteorološkog zavoda BiH rekao je da će, prema statističkim analizama u BiH, mjesec maj biti nešto topliji u odnosu na prosjek i srednje temperature koje preovladavaju tokom ovog perioda godine.

“Padavina će biti nešto manje u odnosu na višegodišnji prosjek i možemo reći da će maj biti dosta promjenljiv. Vrijeme će biti uglavnom nestabilno, praćeno pljuskovima i čestim smjenama različitih tipova vremena. U drugoj polovini maja očekuje se veći front padavina, a do tada će biti prisutni samo lokalni pljuskovi. Možemo reći da će maj biti relativno ugodan mjesec sa više sunca nego kiše, ali dosta promjenljiv”, kazao je za BUKU Majstorović.

Iako je, prema Majstorovićevim riječima, još uvijek rano da dajemo precizne prognoze za ljetne mjesece, on se slaže sa najavama svjetskih i regionalnih metereologa da će ljeto biti iznadprosječno toplo i vruće i da će se nastaviti trend  ekstremno toplog ljeta.

“Metereolozi Jugoistočne Evrope dali su dugoročnu prognozu za nastupajuće ljeto u kojoj se može vidjeti da će ljeto biti jako toplo. No, preciznija mjerenja će se izvršiti krajem maja kada ćemo sa sigurnošću moći reći nešto više o vremenu za ljetne mjesece”, kazao je Majstorović.

Starije generacije se sjećaju vremenskih prilika od prije dvije-tri decenije kada su ljeta bila umjerenija i kada toplotni valovi nisu bili uobičajena pojava na ovom području, no kako nam Majstorović kaže, pod uticajem globalnog zatopljenja došlo je do sve većeg povećanja temperatura u posljednjih stotinu godina.

“Najviše se primjećuju promjene temperatura tokom zime i ljeta. U svijetu je prisutna sve veća promjenljivost vremena, tako da imamo dosta prirodnih katastrofa sa sve težim posljedicama. Bez obzira na te pojave, možemo reći da mi živimo na dosta dobrom području. Kod nas je prisutna promljenljivost vremena koja se očituje u čestim oscilacijama temperatura i padavina, svjedočili smo velikim intezitetima padavina kada je dolazilo do poplava, a nakon toga imali smo periode suša”, kazao je naš sagovornik.

Majstorović je rekao da je metereološki gledano prošla godina bila veoma interesantna, jer sa jedne strane imali smo rekordan snijeg u posljednjih 120 godina, a onda je uslijedilo ljeto koje je bilo rekordno sušno u posljednjih 120 godina i po srednjoj temperaturi imali smo najtoplije ljeto koje se pamti. Metereolog kaže da ovo ljete možda neće biti tako rekordno, ali u svakom slučaju sličan tip vremena će preovladavati tokom ljeta.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda ovog ljeta BiH očekuju topliji i sušniji periodi od onih na koje smo navikli za ovo doba godine, a temperature u junu, julu i augustu bit će za stepen-dva više od prosjeka.

Sezonska prognoza koju objavljuju regionalni centri predviđa da će uslijediti i tri toplotna vala, kada će temperature prelaziti 40 stepeni Celzijevih. Da će se BiH suočiti s temperaturama viših od prosjeka i visokim UV zračenjem, upozoravaju i klimatolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

“U BiH se očekuju vrlo visoke temperature, živa na termometru tokom ljeta penjaće se do najviših vrijednosti ikada izmjerenih u posljednjih gotovo pola vijeka. Naša zemlja već doživljava toplotni udar, tako je nedavno u Banjaluci izmjeren 31, a u Hercegovini 35 stepeni”, rekli su metereolozi.

Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS potvrdila je da će juni, juli i august biti topliji od prosjeka.

“Sezonske prognoze nikada nisu toliko precizne da možemo govoriti o tačnim temperaturama za pojedine dane ili mjesece. Osim toga, ovo ljeto će biti i sušnije”, rekla je Đorđevićeva.

Region: Građani, pripremite se na ekstreme

Prema podacima Državnog hidrometereološkog zavoda iz Hrvatske možemo reći da svjedočimo različitim ekstremima kada su vremenske prilike u pitanju, a ekstremi su ono na šta se građani trebaju pripremiti u mjesecima koji dolaze.

 

 

 

 

 
Zoran Vakula, meteorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Meteo kutku je napisao da su u aprilu zabilježene česte oscilacije vremenskih prilika.

“Od smrzavanja i grijanja do vrućine i kupanja – u ovogodišnjem smo travnju imali uistinu koječega, a i u prvim danima mnogima mnogima se činilo kao da je ljeto. No, prognoze za sljedeće dane i tjedne daju zaključiti da smo ipak u onom ‘pravom’ proljeću”, napisao je poznati hrvatski meteorolog

Prikaz srednje aprilske temperature i ukupne količine oborina već se nalazi na internet stranicama DHMZ-a, a uskoro će biti gotova i podrobnija analiza klimatologa, u kojoj će april u Hrvatskoj dobiti ocjene od “toplog” do “ekstremno toplog” i od “vrlo sušnog” do “kišnog”. Vakula piše da je početak maja iznadprosječno topao, a nakon mjestimičnih čak i vrućih dana, sa 30 stepeni Celzijusa i više, ne treba začuditi ni ako je u nekim mjestima već izmjerena najviša temperatura ovogodišnjeg maja.

“Vrlo je vjerojatno, čak i gotovo sigurno, da u većini mjesta neće biti tako toplo kao prošlih dana, ali ni odviše hladno – pravo proljeće. Čak, ostvare li se trenutačne prognoze za drugu polovinu mjeseca, točnije, za posljednja dva svibanjska tjedna, neki bi se mogli opravdano žaliti da su očekivali i toplije vrijeme. Srećom, mraz trenutačno nije na vidiku, ali valja pratiti pouzdanije prognoze sljedećih dana”, ističe Vakula.

Ističe da, ako ne zbog mraza, neki bi mogli prigovarati zbog količine i učestalosti kiše čemu trenutno svjedočimo i ne treba se iznenaditi zbog grmljavine ili grada koji su učestali ovih dana. Vakula kaže, da će narednih sedmica biti ugodno i toplo vrijeme bez toplinskih valova, ali na tropske vrućine trebali bismo se pripremiti u junu, julu i avgustu. Dugoročne prognoze pokazuju da će ljeto biti iznadprosjčno toplo sa ekstremnim temperaturama i sparinama.

U sezonskoj prognozi koju je objavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije temperature u junu, julu i avgustu biće iznad prosjeka. Tokom ta tri mjeseca biće nekoliko toplotnih vrućih talasa, a ni septembar i oktobar neće biti hladni, jer se ou tim mjesecima prema najavama metereologa očekuje miholjsko leto.

Sva tri ljetnja mjeseca građani Srbije će se morati pripremiti na iznadprosječne i maksimalne temperature. Jul će prema sezonskoj prognozi biti suvlji i topliji, a predviđena je i povremena pojava toplotnih talasa. I u julu se prognozira da će srednja maksimalna vrijednost temperature biti iznad prosjeka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29,4 stepena.

Kada je riječ o prognozama za avgust u Srbiji će i u tom mjesecu biti toplotnih talasa, a srednja temperatura biće 30,2 stepena. Septembar će biti topliji i nešto suvlji, ali će ipak količina padavina biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24,7 stepena.

 

 Svijet: Najtoplije ljeto koje smo doživjeli

Britanska meteorološka služba upozorila je da će ljeto koje nam je pred pragom biti najtoplije koje smo doživjeli. Metereolozi kažu da će ova godina najvjerovatnije biti među deset najtoplijih još od 1850. godine, a to podrazumijeva da će biti značajno toplija od 2012. godine.

Stručnjaci ističu da će ljeto 2013. biti toplije i do 0.71 stepena od dugogodišnjeg globanog proseka. Prognoza se temelji na istraživanjima britanskih meteorologa, kao i na podacima Nacionalne okeanske i atmosferske službe SAD i NASA-inog “Goddard” Instituta za svemirska istraživanja.

Ove najave će se odraziti i na Balkanu kojeg ne zaobilze vrući ljetni talasi. Ranija istraživanja su pokazala da će cijeli region biti pod uticajem ovih novih toplih trendova, pa nije rano da predvidimo pakleno vruće ljeto.

Savjeti ljekara: Zaštita od ljetnih vrućina

Kao zaštitu od ljetnih vrućina, ljekari savjetuju sljedeće: izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala, prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti-vode i prirodnih voćnih sokova.

Starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje se obavezno uzimanje propisane terapije. Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno je javiti se svom porodičnom ljekaru.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close