UN ću izvijestiti o dubokoj zabrinutosti suštinskim osporavanjima suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Komentirajući sjednicu Parlamenta FBiH koja je također bila posvećena predsjedniku FBiH Živku Budimiru, visoki predstavnik naglašava kako nijedna institucija ne može raditi mimo Ustava

(Fena)

Zabrinjavajući je obrazac po kojem akteri iz sfere politike i institucija izgledaju isuviše spremni da, radi političke svrsishodnosti, zaobiđu, ignoriraju ili u nekim slučajevima direktno krše zahtjeve utvrđene ustavima i zakonima, kazao je u intervjuu za današnje Oslobođenje visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Odgovarajući na pitanje o razgovorima koje je imao s potpredsjednicima Federacije BiH Svetozarom Pudarićem i Mirsadom Kebom o trenutnoj situaciji u FBiH, odnosno koji je redoslijed neophodnih poteza u Federaciji i hoće li se on miješati, Inzko je rekao da njegov angažman nije bio tema sastanka u utorak, jer u “tekućoj istrazi nema mjesta za visokog predstavnika, odnosno ni za jednog političara”.

– Što se tiče šire političke situacije u Federaciji BiH, rekao sam, kao što sam i ranije govorio, da stranke imaju jasno i legitimno pravo da rade na rekonstrukciji vlade, ali da pri tome moraju poštovati odgovarajuće ustavne i zakonske procedure – kazao je on.

Naglašava da je Ustav jasan kada je riječ o tome u kojim okolnostima potpredsjednici mogu zamijeniti predsjednika.

– Jedna mogućnost je da se to uradi odlukom Ustavnog suda Federacije nakon odluke oba doma Parlamenta Federacije usvojene dvotrećinskom većinom, a druga odlukom Vlade FBiH usvojenom konsenzusom, kojom se predsjednik proglašava trajno spriječenim da obavlja svoje dužnosti. Postoji i opcija da nosilac dužnosti da ostavku – naveo je Inzko.

Komentirajući sjednicu Parlamenta FBiH koja je također bila posvećena predsjedniku FBiH Živku Budimiru, visoki predstavnik naglašava kako nijedna institucija ne može raditi mimo Ustava.

– Naravno, Parlament je slobodan da promijeni Ustav ukoliko osigura potrebnu većinu. Kada sam se u utorak sastao s potpredsjednicima, rekao sam da stranke imaju jasno i legitimno pravo da rade na rekonstrukciji vlade, ali da pri tome moraju poštovati odgovarajuće ustavne i zakonske procedure – rekao je Inzko.

Visoki predstavniik naredne sedmice ide u New York, gdje će podnijeti izvještaj Generalnoj skupštini UN-a.

Najavljuje, između ostalog, da će izvijestiti o dubokoj zabrinutosti suštinskim osporavanjima suvereniteta i teritorijalnog integriteta države koja dolaze iz Republike Srpske, pri čemu predsjednik RS-a Milorad Dodik i druge osobe i dalje zagovaraju raspad BiH.

– Konstatirat ću da, uprkos ekonomskoj krizi, neke političke stranke i neki lideri politički prioritet daju neproduktivnoj i beskorisnoj retorici koja vodi podjelama – kazao je Inzko.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close