Nauka: Evropljani genetski pripadaju istoj porodici

Rezultati istraživanja američkih naučnika, baziranih na analizama DNK uzoraka, pokazali su da stanovnici Evrope u geografskom smislu, pripadaju istoj genetskoj porodici. Istraživanje je pokazalo da su stanovnici Balkana, Turske i Velike Britanije genetski slični.

(Anadolija)

Jedan od zanimljivih podataka je genetska sličnost predaka Turaka i Engleza, koji su fizički udaljeni oko 3.200 kilometara.

Autori istraživanja profesor evolucije na Univerzitetu u Californiji, Graham Coop i profesor Peter Ralph sa Univerziteta u Južnoj Californiji objavili su svoj rad u naučnom časopisu “PLOS Biology”.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2.000 DNK uzoraka iz 40 zemalja.

Profesor Coop je istakao kako je interesantan podatak da je mogućnost da građani Velike Britanije i Turske imaju zajednički DNK i to u procentu od oko 20 posto.

“Jedna osoba u Evropi ima dva roditelja, dvije bake i dva djeda. Dakle, u 1.000 godina, preci te osobe broje se kao milijarda. U tadašnje vrijeme, znači prije 1.000 godina, nije živjelo toliko ljudi u Evropi. Oni koji su živjeli u Evropi prije 1.000 godina i imali djecu,  preci su svih koji žive danas u Evropi”, pojasnio je on.

Coop je istakao kako ovakvo nešto sigurno postoji i na drugim kontinentima.

Profesor Coop je kazao da su “manje više svi povezani genetski, te da oni posmatraju manje razlike među grupama iz različitih regija, koje su teške za uočiti”.

On je poručio da ovakva istraživanja mogu prosvijetliti historiju.

“Ali ipak, moramo surađivati sa kolegama na polju arheologije i jezika, kako bismo otkrili kretanje nacija i kultura. Na taj način možemo bolje upoznati i saznati šta se desilo u historiji”, poručio je Cook.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close