Ovogodišnji Sarajevo film festival otvaraju tri filmske projekcije

Sarajevo film festival (SFF) ove godine bit će otvoren projekcijama triju filmova, na lokacijama koje su, u proteklih 20 godina, postale zaštitni znak te kulturne manifestacije.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je danas novinarima da SFF 20. izdanje proslavlja slaveći film, nudeći publici i ljubiteljima filmske umjetnosti pravu filmsku poslasticu u tri kultna festivalska kina – Ljetnom kinu HT Eronet, Narodnom pozorištu i kinu Meeting point.

On kaže da će tako 15. augusta u Ljetnom kinu HT Eronet biti upriličena projekcija meksičkog filma “Pasja ljubav”, meksičkog reditelja Alejandra Inarritua. Nosilac glavne uloge u tom filmu Gael Garci Bernal počasni je gost Sarajevo film festivala, prisustvovat će projekciji, a narednog dana susrest će se i s mladim talentima iz regije.

U noći otvaranja, u Narodnom pozorištu bit će prikazan filmskim omnibusom “Mostovi Sarajeva” , u režiji nekih od vodećih evropskih filmskih reditelja od kojih će mnogi prisustvovati projekciji u Sarajevu.

U kinu Meeting point bit će upriličena projekcija islandskog filma “O konjima i muškarcima”, reditelja Benedikta Erlingssona. Projekciji filma, u noći otvaranja SFF-a u Meeting pointu, prisustvovat će glavni glumac Igvar Sigurdsson.

U večeri otvaranja Sarajevo film festivala bit će uručena specijalna priznanja Festivala “Počasno Srce Sarajeva” dizajnerici Agnes B., koja će narednog dana predstaviti svoj film te glumcu Gaelu Garciji Bernalu.

Trećem ovogodišnjem počasnom dobitniku nagrade “Srce Sarajeva”, reditelju Danisu Tanoviću priznanje će biti uručeno na ceremoniji dodjele nagrada u Narodnom pozorištu, posljednje večeri 20. Sarajevo film festivala.

U današnjem susretu s novinarima bilo je riječi i o projektu Francuskog instituta u BiH nazvanom “Movies on the move”, koji podržavaju Evropska unija i Fondacija Sarajevo srce Evrope. Glavni cilj projekta je obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata kroz suvremenu kinematografiju, putem predstavljanja filmova i razmišljanja o njima, kao i stvaranje boljih uvjeta za buduća filmskih ostvarenja.

Donato Giuliano iz Francuskog instituta u BiH kazao je da se projekt sastoji od tri faze, s filmskim omnibusom “Mostovima Sarajeva” kao zajedničkim dijelom svake faze.

U prvoj fazi upriličena je u Sarajevu pretpremijera tog filma, kao jednog od centralnih događaja programa Sarajevo srce Evrope. Druga faza je premijera na otvaranju 20. Sarajevo film festivalu, a završna faza planirana je za septembar za kada je najavljeno predstavljanje filma u bh. gradovima s prezentacijama, sastancima i radionicama.

Sarajevo film festival bit će održan od 15. do 23. augusta.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close