Ovo je sedam uslova koje ima koalicija Most u Hrvatskoj.

Koalicija Most je bliža SDP-u, ali cijena podrške bila bi odlazak šefa SDP-a Zorana Milanovića s mjesta premijera kao i najveće reforme koje je Hrvatska ikada vidjela

Autor: Buka

1. Regije i ukidanje općina

Sadašnji teritorijalni ustroj s 556 općina i gradova te 20 županija je neodrživ. Općina mora imati minimalno 5000 stanovnika. Manje će se morati pripojiti većima. Umjesto županija, 4-5 regija s po pola milijuna stanovnika.

2. Pošteniji izborni sustav

Svaki glas mora jednako vrijediti. Biralo bi se umjesto 140 zastupnika njih 110. Izborne jedinice po regijama u kojima se bira 50 i 60 zastupnika. Ustavni referendum o tome treba li ukinuti pravo glasa dijaspori.

3. Nema novih poreza, reži postojeće

Rezanje poreza, pa čak i ako prodube rupu u proračunu. Time će se potaknuti gospodarstvo. Treba imati samo četiri poreza: na plaću, PDV, onaj kojim se stimulira i onaj kojim će se jače oporezovati bogatstvo.

4. Efikasnija i manja javna uprava

Provesti za sve službenike testove znaju li na mjestu raditi. One koji ne odgovaraju kriterijima, otpustiti ili premjestiti. Zapošljavanje samo natječajima po struci. Ravnateljima mandat na pet godina da ih politika ne smjenjuje.

5. Veće izdvajanje za mirovine

Umjesto pet posto, za drugi mirovinski stup izdvajati iz plaće šest posto. Dizati postotak svake godine za jedan posto ako BDP raste više od dva posto godišnje. Mirovine moraju biti 60-70 posto prosječne plaće, a ne 40 posto.

6. Više novca i ovlasti za USKOK

Uvesti elektroničke spise u sudstvo. Rad sudaca provjeravati svake godine i micati one koji ne rade dobro. Više novca i ovlasti dati DORH-u i uskoku, a uvesti i kazneno djelo “ometanja pravde”. Promjena ovrha.

7. Kazne za one koji ne daju plaću

Ako poslodavac ne isplati plaću dva mjeseca, država preuzima isplatu neto plaća radnicima. ali u tvrtku stižu dva nadzornika na tri mjeseca. nakon tog roka oni odlučuju hoće li tvrtka u stečaj ili dalje raditi.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close