Ovako izgledaju snovi strojeva!

Google je postavio petlju povratne sprege u svojoj neuralnoj mreži prepoznavanja, koja traži obrasce u slikama. Rezultat su slike životinja, zgrada i krajolika – u rasponu od divnih do zastrašujućih – koje izgledaju kao da su dio halucinacija.

Šta sanjaju strojevi? Na staro pitanje Phillipa K. Dicka (temeljem čega je nastala kultna novela “Sanjaju li androidi električne ovce?”, pa potom i kultni film “Istrebljivač”) iz Googlea su ponudili jedan mogući odgovor: hipnotičke krajolike zdanja, fontana i mostova koji se spajaju u jedno. Do slika su došli tako što su neuralnu mrežu za prepoznavanje slika ‘naučili’ prepoznavati dijelove poput zgrada, životinja i objekata na fotografijama. Nastale su tako što su ubacili sliku u mrežu te zatražili prepoznavanje neke značajke na njoj i modifikaciju s naglaskom na značajke koje prepoznaje.

Tako promijenjena slika ponovno je ubačena u mrežu, od koje je ponovno zatraženo prepoznavanje i naglašavanje značajki. Postupak je ponovljen više puta, sve dok petlja povratne sprege nije modificirala sliku do neprepoznatljivosti.

2s6n0hu

Autor: Haris Aščalić

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close