Mijenja se sporna uredba: Dnevni pazar se neće polagati svaki dan

Iz Federalnog ministarstva finansija za Faktor.ba potvrdili su da rade na izmjeni sporne Uredbe o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH.

Ovom Uredbom privrednicima je nametnuta obaveza da gotov novac, ostvaren obavljanjem registrovane djelatnosti, istog radnog dana uplaćuju na bankovni račun. Ovo je vlasnicima firmi stvorilo probleme, s obzirom na to da su svakog dana morali ići u banku, čekati u redu, popunjavati naloge za plaćanje, a sve s ciljem da ispoštuju Uredbu jer su im, u suprotnom, prijetile kazne od 5.000 do 10.000 KM.

Glasnogovornica Federalnog ministarstva finansija Ivana Raguz kaže da je pitanje dana kada će Uredba biti promijenjena te da privrednici više neće morati svaki dan u banku polagati pazar.

– Taj rok će se svakako produžiti a rad na tome je prioritet – kazala nam je Raguz.

Nesmotren potez Ministarstva nastao usvajanjem Uredbe 18. septembra izazvao je negodovanje privrednika, pogotovo onih u malim i srednjim preduzećima. Kažu da im je to donijelo nove probleme u poslovanju, odnosno više papirologije i veća izdvajanja za bankarske usluge.

Osim navedene Uredbe, Ministarstvo je sredinom ove godine predložilo a Parlament FBiH usvojio i druge zakone kojima se, prema njihovom mišljenju, nastoji modernizirati postojeći sistem platnog prometa. Jedan od tih zakona je i Zakon o unutrašnjem platnom prometu koji nije mijenjan od 2001. godine kada su poslovi platnog prometa preneseni sa Zavoda za platni promet na komercijalne banke i Centralnu banku BiH.

Novim zakonom je, između ostalog, izmijenjen i postupak prinudne naplate, koji će u situaciji neplaćanja obaveza od dužnika osigurati blokadu svih sredstava na računima dužnika do konačnog izmirenja duga. Iako sa zakašnjenjem, potez Ministarstva finansija FBiH na mijenjanju pojedinih stavki Uredbe i Zakona je dobar početak ka ostvarivanju efikasnijeg sistema platnog prometa.

Poslodavci su već i prije usvajanja izmjena Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Uredbe o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH iznijeli niz zamjerki, a od kojih se neke sad i uvažavaju. Udruženje poslodavaca FBiH u dopisu Federalnom ministarstvu finansija navelo je da je, između ostalog, potrebno predvidjeti mogućnost multilateralne kompenzacije, bez obzira što trenutno ne postoje uslovi za njenu realizaciju.

– Potrebno je predvidjeti mogućnost kompenzacije ili cesije i za budžetska sredstva i sredstva vanbudžetskih fondova – navodi se u saopćenju UP FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close