A SDA BiH: Politički uticaj Krajišnika u Sarajevu je minoran!

Press konferencija A SDA BiH:

A SDA BiH: Politički uticaj Krajišnika u Sarajevu je minoran!

Izostavljanje Unsko- sanskog kantona iz rebalansa ovogodišnjeg Budžeta Federacije samo je jedan od rezultata višegodišnje zanemarenosti ovog dijela BiH i političke zapuštenosti od strane vlastitih predstavnika u vlasti. Krajišnici danas nemaju gotovo nikakav uticaj na politička kretanja niti investicije i to se apsolutno mora mijenjati, stav je Stranke demokratske aktivnosti BiH.

-„Kakav je odnos prema Unsko- sanskom kantonu dovoljno govori pregled planiranih investicija prema kojima su predviđena razna ulaganja u druge,a da se naš kanton uopće ne spominje i da uopće nema direktnih transfera. Naravno, kada se kreditna sredstva  vraćaju, tu smo uredno zastupljeni“, kazao je na današnjoj press konferenciji A SDA, zastupnik ove stranke u Parlamentu Federacije Mirsad Topčagić. Nadovezavši se na ove riječi, zastupnik u istom tijelu Ismet Kurić, kazao je kako Unsko- sanski kanton u većini  slučajeva biva tretiran kao „žirant“ Federaciji, ali ne i kao korisnik kredita.

Zastupnici A SDA su, kako je istaknuto, ponudili amandmane na rebalans očekujući podršku i od svih ostalih krajiških zastupnika iz drugih stranaka. Međutim, ona je kod većine izostala, iako su ih zastupnici A SDA ponudili i kao zajednički prijedlog.

-„Mi iz A SDA smo skrenuli pažnju na naš kanton u značajnoj mjeri i nastavljamo to činiti. Međutim, pred nama je jedan dugoročan proces upravo stoga jer je iza nas dug period potpune stagnacije i potpunog izostanka volje da Unsko- sanski kanton bude jednako zastupljen koliko i ostale b-h sredine“, istaknuo je Admir Hadžipašić, zastupnik  A SDA u Domu naroda Federacije BiH.

Sredstva iz rebalansa Budžeta nisu velika i nedovoljna su za sve potrebe, ali ukoliko se može naći prostora za Mostar, Sarajevo ili bilo koji drugi dio BiH, onda i Unsko- sanski kanton mora pripasti jednak dio ma koliko on iznosio, stav je A SDA iznesen na danas održanoj press konferenciji.

PRESS SLUŽBA A SDA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close