BiHPrivreda

Otvoreno pismo direktoru Porezne uprave FBIH

Hoćemo li podržati uvođenje reda ili nastavak beznađa

Poštovani gospodine Isoviću. Uvjereni smo da će radnici napaćene i pokredene države Bosne i Hercegovine dati potpunu podršku Vašem potezu, to jeste ograničenju računa javnim kompanijama koje državi duguju ukupno 800 miliona maraka.

Te kompanije vođene u proteklih  dvadeset godina od strane njihovih nesposobnih, korumpiranih i kriminalnih rukovodstava koja su ogrezla u javašluk i bezobrazluk, godinama nekažnjeno poput kamena oko vrata vuku državu i radnike ove države, koji svojim rukama stvaraju nove vrijednosti na samo dno.  Mišljenja smo da radnici  ove države u Vašem potezu vide iskreno nastojanje da se stane u kraj silnim nazovi menadžerima koji se prema zajedničkom dobru svih građana ponašaju kao prema njihovoj babovini sa kojom upravljaju kako hoće, a upravljaju poput pijanaca koji su tu, po njima shvaćenu babovinu, propili i dugove utjerali.

U svim ekonomskim iole stabilnim društvima poreska disciplina je jedna od osnovnih deviza, ali samo u ojađenim državama i u njima njenim ojađenim radnicima, plaćanje poreza za jedne je zakonska obveza a za druge “zakonska obveza”. Za ove potonje koji su promjenu ekonomskog i socijalnog sistema iz društvene/ države svoje u privatnu svojinu i vlasništvo shvatili na bukvalan način dograbivši se putem ovakvih i onakvih stranačkih aražmana fotelja i pozicija u javnim preduzećima ta obveza i odgovornost u radu bila je totalna nepoznanica jer su oni sebe poistovjetili sa državom i pri tome umislili da nema potrebe da bilo kome polažu račune. Tako se nerijetko dešavalo da se “treniranje strogoće” u smislu poreske discpline vrši nad subjektima iz privatnog sektora koji u izvanredno teškim uslovima poslovanja, uprkos svemu, jesu nosioci ekonomskog razvoja u ovoj državi. Onog razvoja koji mobilizira dio radničke klase, stavlja njenu radnu snagu u pogon istvoremeno jačajući i državu i radništvo. S druge strane radnici, odnosno uposlenici javnih kompanija i gubitaša nerijetko su bili u poziciji da na ulicima traže osnovna prava, kao što je pravo na zdravstveno osiguranje te ga u mnogim slučajevima nisu mogli dobiti a njihovi menadžeri istovremeno su ukrasili svoje vozne parkove javnim novcem.

Godinama se pred takvim postupcima popuštalo, pred “mafijaškom državom” u državi a radnici bi ostali prevareni, na ulicama, bez radnog staža, penzije, oboljeli i od nepravde i od bolesti. I zato gospodine Isoviću, budite uvjereni da većina radnika od Vas očekuje, pozdravljući Vaša nastojanja, da se konačno ukine gore pomenuti luksuz strujama koje nas vode na dno. Onog trenutka kada gubitašima koji su građane ove države zadužili za 800 miliona maraka oduzmu te pozicije ili gašenjem onog što je davno propalo ili restruktuiranjem i stavljenjem tih preduzeća u realan sektor, realnu tržišnu utakmicu u kojoj pravila nisu samo tu da se poštuju nego su ona i uslov postojanja, tog trentka više neće biti jagme za te pozicije a bahaćanju manjine na račun većine definitivno će se stati u kraj. Gospodine Isoviću, na strani Vašeg poteza nisu samo radnici i građani ove države, nego i vrijeme, poslovni, ekonomski i socijalni odnosi u svijetu. Vaša odluka može da raskrsti sa jednim naslijeđem i da utvrdi principe ispod kojih nijedan privredni subjekt u BiH, bio u javnom ili privatnom sektoru ne može ići.

Cijenimo da su radnici kao i Vi gospodine Isoviću svijesni  da ćete sada biti iloženi brojnim pritiscima od strane političara koji neće znati kako da umire svoje partijske komesare u gubitaškim preduzećima čija se planska privreda zasniva na planiranju atraktivnih putovanja i godišnjih odmora finansiranih od strane urednih poreskih platiša koji još uvijek onemogućavaju finansijski krah ove države. Ne treba nimalo sumnjati da će brojni među njima sada uzjoguniti i za rukave početi vući svoje partijske šefove. Ujedno to će biti odlična prilika da se svi zajedno počev od radnika do poslodavca, i svakog građanina, uvjerimo u to ko to zaista želi reforme i “evropske puteve” o kojima se neprestano priča. Vidjet ćemo ko zaista radi u tome cilju, a koje to političke opcije i koje struje u tim političkim opcijama “ispod stola” kuckaju nogom dok se tobože pozivaju na poštivanje zakona i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Gospodine Isoviću nemojte se uzdržavati da imenom i prezimenom ukažete na takve. Radnička klasa za takve će sigurno pripremiti adekvatnu “nagradu”.

U Vašem potezu nazire se i može primjetiti da je u ovoj državi neko konačno počeo svoj posao raditi odgovorno u cilju spašavanja države od kolapsa a građana od definitivne propasti. Stoga podrška Vama ujedno znači i podrška svima koji Bosnu i Hercegovinu žele izgraditi kao zdravu državu i zrelo društvo. Ukoliko uspijete da istrajete u Vašoj odluci besumnje ona će polučiti rezultatima a tim putem morat će da krene i manji bh.entitet. Sigurni smo da u tome imate podršku svih radnika bez obzira kojem narodu pripadaju, jer pitanje koje se nameće nije nikakvo pitanje vitalnih nacionalnih interesa nego pitanje prosperiteta ili propasti svih onih koji ovdje žele da rade i stvaraju nova dobra pod jednakim šansama za sve.

Ujedno pozivamo sve radnike i sindikate da podrže potez direktora Porezne uprave FBIH, Šerifa Isovića.

 

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close