Otkriven mikrob koji je besmrtan!

Mikrob koji su pronašli naučnici iz Berlina, Schizosaccharomyces pombe, razlikuje se od svih dosad poznatih jer se dijeli na dvije idealne polovine.

Istraživači iz Instituta „Max Planck“ otkrili su mikrob (vrsta kvasca) koji ostaje uvijek mlad, tako što se podmladi svaki put kad se podijeli. Ovo otkriće trebalo bi da nam otkrije osnove mehanizama koji upravljaju procesom starenja.

Mikrob koji su pronašli naučnici iz Berlina, Schizosaccharomyces pombe, razlikuje se od svih dosad poznatih jer se dijeli na dvije idealne polovine. Drugi se, naime, podjele tako da jedna polovina dobije defektan, ostarjeli ćelijski materijal, a druga sve što je novo i potpuno funkcionalno. Biološki, jedan potomak nekog mikroorganizma je stariji od svog „roditelja“, a drugi mlađi.

Kod ovog mikroba, međutim, nema starenja. Kad se dijeli pod povoljnim uslovima, od jednog organizma nastaju dva podmlađena, koja nasleđuju nov ćelijski materijal. Ipak, kad je izložen toploti ili hemikalijama, i ovaj mikrob se dijeli na „staru“ i „mladu“ ćeliju, kao i ostali.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close