Raspad koalicije SNSD-a i SDS-a: Smjena Šarovića ili test političke moći

Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na nivou BiH i formalno je okončan nakon jučerašnjih sjednica vrhova obje stranke, prenosi novinar Anadolu Agency (AA).

Iz Doboja na jednoj, i rezidancijalne vile na Mrakovici na drugoj strani, gdje su zasjedali glavni, odnosno izvršni odbor jedne i druge stranke upućene su međusobne optužbe o izdaji RS-a, za čije će interese ubuduće, kako je to zaključeno u SNSD-u „teška borba biti još teža“.

Formalni prekid koalicionog djelovanja vladajuće i najjače opozicione partije iz entiteta Republika Srpska na državnom nivou u BiH jeste zahtjev o smjeni Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je inicirao lider SNSD-a Milorad Dodik.

Šarovića u SNSD-u optužuju da je radio protiv interesa RS i stavova SNSD-a, te da je bio „prekooperativan u saradnji sa strancima“, kako je to naveo zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić.

“Ovdje nije riječ samo o Šaroviću. Izvršni odbor (IO) SNSD-a je konstatovao da je SDS istupio iz platforme sa SNSD-om i zbog toga mislimo da oni ne mogu ostati u koaliciji, “, saopštio je predsjednik IO SNSD-a Nebojša Radmanović nakon jučerašnje sjednice.

Iz SDS-a, pak, navode da je „SNSD-Milorad Dodik napuštanjem platforme o zajedničkom djelovanju i izdajničkm napadom na SDS u Sarajevu, pokazao da je nepouzdan partner čak i u stvarima od najveće važnosti za interese RS-a”.

„Na taj način je uvukao i RS u političku krizu koja je do sada bila definisana samo odnosima u Federaciji BiH i još jednom pokazao da mu je lični i stranački interes važniji od interesa RS-a“, ističu u SDS-u.

Kritike upućene Šaroviću u SDS-u su okarakterisali kao „laži i insinuacije” te naglasili da SNSD „stalnim izazivanjem novih kriza, ovaj put sa SDS-om u Sarajevu, pokušava skrenuti pažnju sa sve teže situacije u koju je svojim djelovanjem doveo Republiku Srpsku vršeći vlast posljednjih osam godina“.

„Isforsirani napad na SDS ne može sakriti činjenicu da je pod okriljem vlasti SNSD-Milorad Dodik opljačkana RS“, jedan je od zaključaka sa jučerašnje sjednice Glavnog odbora SDS-a.

Javnost u RS-u nije iznenađena prekidom saradnje SNSD-a i SDS-a na državnom nivou, pa je češće pitanje koje se postavlja, kako dugo je uspio  opstati jedan  „potpuno neprirodan savez“ u kojem su te dvije partije ljuti neprijatelji na entitetskom i politički saveznici na nivou BiH.

U opozicionim krugovima, kako je to ocijenio lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić, Dodikov zahtjev za Šarovićevu smjenu dovode u vezu sa sve većom socijalno-ekonomskom krizom u RS-u i sve artikuliranijim kritikama SDS-a na način kako SNSD vodi ovaj bosanskohercegovački entitet. Istovremeno, naglašava Ivanić, to je i test Dodikove snage na državnom nivou.

Ovo mišljenje dijeli i lider Demokratske narodne partije (DNP) Dragan Čavić.

„Bez obzira na ishod glasanja za smjenu Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine BiH i visokog funkcionera SDS-a, Milorad Dodik, lider SNSD-a, ostvarit će politički profit“, ocijenio je Čavić.

„Bude li za Šarovićevu smjenu dobio podršku SDP-a, SBB-a i HDZ-a, Dodik će to javnosti predstaviti kao svoju dominaciju na političkoj sceni BiH. Ne dođe li do smjene, optužit će ga da je radio, kako on kaže, za “muslimansko Sarajevo“ i ponovo od toga izvući profit za sljedeće izbore“, naglasio je Čavić.

Raspad koalicije SNSD-a i SDS-a, po svemu sudeći, mogao bi izazvati novu političku krizu unutar vladajućih struktura na nivou BiH.

Na Dodiku je sada da za Šarovićevu smjenu osigura glasove i ostalih partnera vladajuće većine u Parlamentu BiH, koji protekle tri godine nisu iznosili primjedbe i kritike na rad državnog ministra vanjske trgovine.

Jasan stav o tome još nije stigao ni iz Sarajeva ni Mostara, no gotovo je izvjesno da će se ovdašnji političari ponovo više baviti raspodjelom funkcija i fotelja, nego pitanjima od životnog značaja za građane BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close