Otkriven dio mozga koji kontrolira starenje

Istraživači vjeruju da hipotalamus – dio mozga koji kontrolira glad, žeđ, tjelesnu temperaturu i umor – može biti “izvor starenja”, odnosno kontrole kako tijelo vremenom “opada”.

Oni kažu da su otkrili određeni signalni put povezan sa dobi, koji otvara nove strategije za borbu protiv starenja i bolesti, te produžava životni vijek.

Prof Dongsheng Cai, sa Albert Einstein medicinskog koledža u SAD-u, kaže:

“Naučnici su se dugo pitali da li se starenje javlja neovisno u različitim tjelesnim tkivima ili je regulisano organima u tijelu. Iz našeg istraživanja je jasno da su mnogi aspekti starenja kontrolirani hipotalamusom. Ono što je uzbudljivo je da je to moguće – barem kod miševa – mijenjati signalizacije u hipotalamusu te tako usporiti proces starenja i povećati dugovječnost.”

Hipotalamus, koji se nalazi duboko u mozgu, igra temeljnu ulogu u rastu, razvoju, reprodukciji i metabolizmu.

Profesor Cai sumnja da hipotalamus također može igrati ključnu ulogu u starenju kroz utjecaj koji vrši po cijelom tijelu.

“Kako ljudi stare, mogu se otkriti upalne promjene u različitim tkivima. Upala je također uključena u raznim dobnim bolestima poput metaboličkog sindroma, bolesti krvožilnog sistema, neuroloških bolesti i mnogih vrsta raka. ”

Da bi saznali kako bi hipotalamus mogao utjecati na starenje, profesor Cai je sa svojim kolegama odlučio da prouči hipotalamusnu upalu, fokusirajući se na jedan proteinski kompleks.

“Upala uključuje stotine molekula, a ovaj jedan se nalazi u središtu te regulatorne mape”, rekao je Cai.

U posljednjoj studiji, tim je pokazao da aktiviranje proteina kompleksnog puta u hipotalamusu kod miševa značajno ubrzava proces starenja, a to pokazuju razni psihološki, kognitivni i bihevioralni testovi.

“Miševi su pokazali smanjenje u mišićnoj snazi i veličini, u debljini kože i u njihovoj sposobnosti da uče – svim pokazateljima starenja. Aktiviranje ovog puta promiče sistemsko starenje koje skraćuje životni vijek”, govori profesor Cai.

Međutim, oni su također otkrili da blokiranje puteva u hipotalamusu kod miševa usporava starenje, a životni vijek se produžava za oko 20 posto.

Naučnici su također otkrili da aktiviranje puteva u hipotalamusu uzrokuje pad u razinama GnRH hormona, koji je napravljen u hipotalamusu.

Sumnjajući da smanjeno oslobađanje ovog hormona iz mozga može doprinijeti starenju cijelog tijela, naučnici su ubrizgali hormon u starijeg miša i došli do zaključka da hormonske injekcije, zapravo, štite od neurogeneze – stvaranja novih neurona koji su povezani sa starenjem.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close