Osnivač “Mostar Sevdah Reuniona” Ilijaz Delić umro noćas u Fojnici

Noćas, jedan sat iza ponoći u Fojnici je u 78. godini života umro Ilijas Delić jedan od osnivača popularnog sastava „Mostar Sevdah Reunion“.Nakon teške i kraće bolesti, prestalo je da kuca srce poznatog pjevača i boema iz Mostara.

Nalazio se u Fojnici na rehabilitaciji. Bio je čest gost ovog malog bosanskog gradića, a prije nešto više od dva mjeseca je i svoj posljednji rođendan proslavio upravo u Fojnici.

Ilijaz Delić rođen je 13.06.1936. godine u Mostaru.Kako piše na zvaničnoj stranici „Mostar Sevdah Reuniona“ Ilijaz je izučio bravarski zanat, nikad u ruke nije uzeo niti turpiju niti čekić.

Kao devetnaestogodišnjak se uputio u Beograd da polaže stručni ispit kao muzičar/zabavljač, koji je zahvaljujući svom velikom talentu bez muke položio.Svoj prvi nastup je imao u Beogradu 1957. godine u „Stambol kapiji“, poznatom okupljalište beogradskih boema i sastajalištu književnika, novinara, glumaca, pjevača itd.

U Beogradu je živio i radio punih 38 godina.Godine 1991. dolazi u svoj voljeni i rodni grad Mostar.Posljednji nastup je imao u proljeće ove godine u Frankfurtu, nakon čega se zdrastveno stanje pogoršalo zbog karcinoma pluća pa je boravio u Fojnici na rehabilitaciji.

Tokom svoje bogate pjevačke karijere, imao je mnogo nastupa i svugdje bio drag gost i prepoznatljiv po svom umiljatom glasu.

Đenaza i ukop Ilijaza Delića obavit će se u Mostaru.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close