Komunalni haos!

U zemlji apsurda, ovih dana dobijamo još jedan. Iako je plin odlukom Vlade Federacije pojeftinio, grijanje u Kantonu Sarajevo će poskupjeti!
Oni koji opravdavaju ovakvu odluku kazat će kako je ranije gas poskupljiao, a grijanje dugi niz godina ostajalo na istoj cijeni.
To je tačno!.

(Borivoje Simić – indikator.ba)

No, tačno je da u kolopletu odnosa BH Gas-distributeri-građani funkcioniše neka čudnovata neekonomska logika koja se evo na kraju prevaljuje na leđa građana, korisnika usluga.
Istina je da je BH Gas, crpeći unutrašnje rezerve, davao jeftiniji gas distributerima, a sarajevske Toplane držale nepromijenjenom cijenu grijanja, ali sada kada bi logika trebalo da se okrene i da jeftiniji gas kompenzira gubitke komunalnih preduzeća taj očekivani efekat nemamo, nego upravo suprotno – grijanje poskupljuje. Naravno, problem su gubici, a koji, svakome je jasno, nisu isključivo plod (eventualno niske) cijene grijanja.
Sarajevska komunalna preduzeća, prema nekim informacijama, imaju ukupne gubitke od oko 500 miliona KM,  dok je istovremeno grad prljav, redukcije vode u noćnim satima su redovne, grijanje takođe nije na nivou, ulicama haraju psi lutalice…Komunalni haos!
Problem nije samo sarajevski, jer sličnih javnih komunalnih preduzeća gubitaša imamo širom BiH – od banjalučka Toplane, gradiške Toplane itd.
Ova preduzeća su monopolisti, ekonomski nenefikasna i tržišno i konkurentno neosjetljiva prema svojim korisnicima, ali što je najtužnije ta njihova pozicija i ne pokušava se mijenjati. Ona su stranačka hladovina za podobne i uglavnom nesposobne kadrove, a na drugoj strani svojevrsne su tvrđave koje ne dotiče  poslovanje u skladu sa tržišnim uslovima i sada, u vrijeme krize, pogoršanim ekonomskim prilikama.
Uslugu kroz paušal nekad davno određen plaćaju građani i to uglavnom oni najrevnosniji iz najugroženijih kategorija(penzioneri) i što „uleti“ u kasu to je to. Da li i kakav kvalitet usluge građani dobijaju i da li to odgovara „odrezanoj“ cijeni, to je potpuna nepoznanica.
Iz sarajevskih Toplana svojevrsno smo dobijali letke u kojem ova kompanija izvodi svoju računicu i pokušava ubijediti građane da je skuplje da plaćaju usluge prema mjernom satu nego, kao sada, paušalno. Bilo bi pošteno da takvu analizu građani dobiju od nekoga neovisnog i da se u toj analizi ne previđa činjenica da građani uz satove mogu i štedjeti na grijanju,a što bi sasvim sigurno mnogi i činili.
Uzaludno smo i od nekih političkih činilaca dobijali pozive da povećanje cijena komunalnih usluga bude posljednja mjera, ali vlasti su gluhe na to, jer očigledno je najlakše lupiti po džepu građana.
No, to je dvosjekli mač. Standard građana je oronuo, a sve veća kategorija siromašnih nije kadra plaćati skupe režije..
Posljedica će biti dalji pad naplate komunalnih usluga i nastavak lanca nelikvidnosti. Time se problemi komunalnih javnih preduzeća neće rješavati nego samo produbljivati. Čudnovata neekonomska logika u kojem svako svakom duguje će se nastaviti. Pitanje je samo do kada će se sa ovakvim upravljanjem javnim preduzećima moći izdržati.
Primjeri Grasa ili recimo banjalučke Toplane pokazuju da neće zadugo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close