Osmanović i Eddahab potpisali Protokol o saradnji vrijedan milion KM

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH – Organizacije islamske kooperacije sa sjedištem u Sarajevu, En-Nur Swar Eddahab, danas su potpisali Protokol o saradnji u realizaciji projekta “Podrška i pomoć ekonomskom jačanju povratnika” dodjelom grant sredstava od milion konvertibilnih maraka.

Osmanović je s 11 ambasadora zemalja članica Organizacije islamske kooperacije koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH razgovarao o procesu povratka raseljenih osoba i izbjeglica, o njihovoj ekonomskoj situaciji i davanju podrške povratničkoj populaciji.

Cilj potpisanog protokola jest poboljšanje položaja povratnika u nastojanjima da se lakše nose s izazovima u svakodnevnom izdržavanju svojih porodica i borbi za opstanak na svojim imanjima, što utiče na reintegraciju društva, a time i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

– Svjedoci smo da je iz godine u godinu sve manje sredstava za proces povratka, te želimo da pokušamo udvostručiti pomoć da bismo povratnicima što više izašli ususret, prije svega u ekonomski održivom povratku – kazao je Osmanović.

Grant sredstava od resornog ministarstva i Fonda te ličnog učešća korisnika namijenjena su za nabavku poljoprivredne mehanizacije, motokultivatora, motokopačica, kosačica, muzilica, štalskih objekata i plastenika.

– Intenzivno radimo na održivom povratku izbjeglica. Naši članovi Organizacije islamske kooperacije učestvuju i individualno i putem Fonda u prikupljanju sredstava. Saudijska Arabija je ove godine dala oko 15 miliona KM za povratak, a očekujemo još sredstava ubuduće – kazao je Eddahab.

Fond se potpisanim Protokolom obavezuje da će osigurati 40 posto sredstava i biti nosilac realizacije projekta, Ministarstvo će osigurati 30 posto sredstava projekta te sufinansirajući iznos sredstava uplatiti na račun Fonda, a korisnici pomoći su se svojom izjavom prilikom aplikacije na javne oglase Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica obavezali da će osigurati 30 posto sredstava od ukupne vrijednosti pomoći.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close