Pomoć Federalnog ministarstva u postupku restruktuiranja Vranica dd u stečaju

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije primio je u radnu posjetu stečajnog upravitelja privrednog društva Vranica dd u stečaju gdina Mustafu Handžo i člana stručnog tima za postupak restruktuiranja gdina Nijaza Dervišića.  

Stečajni upravitelj gdin Handžo je upoznao ministra Trhulja o aktivnostima koje stručni tim provodi u postupku restruktuiranja privrednog društva Vranica dd u stečaju. Postupak je osmišljen na način da se nađe potencijalni investitor koji bi kroz ulaganja u izgradnju stambenog kompleksa Vranica TMZ Stup ušao u reorganizaciju kompanije. Realizacijom ovoga projekta, čija je procijenjena vrijednost oko 500 miliona KM, osiguralo bi se upošljavanje svih 150 radnika koji su bili na platnom spisku Vranice u momentu otvaranja stečaja i upošljavanje svih proizvodnih kapaciteta u periodu 4 do 5 godina. Ovo bi značilo i otvaranje jednog od najvećih gradilišta u FBiH u oblasti stambene izgradnje, a potencijalnom investitoru bi zbog atraktivnosti lokacije osiguralo dobit iz koje bi se namirila sva potraživanja povjerilaca i osiguralo stabilno poslovanje kompanije.

Na ponovljeni javni poziv javila su se tri potencijalna investitora iz Austrije i Njemačke, pa će se kroz pregovore sa istima doći do odgovora o mogućnosti njihovog uključivanja u realizaciju ovoga projekta.

Ministar Trhulj je u potpunosti podržao način spašavanja renomirane građevinske kompanije Vranica dd Sarajevo i ponudio lični angažman, ali i angažman uposlenika ministarstva u svrhu stručne i svake druge pomoći u realizaciji ovoga projekta uključujući i prezentaciju projekta potencijalnim stranim investitorima sa kojima FMERI ostvaruje kontakte i organizaciju sastanka stečajnog upravitelja sa Agencijom za privatizaciju FBiH u cilju dobivanja tačnih podataka po pitanju potraživanja Vranice dd koja su ušla u pasivni podbilans.

U saradnji sa stečajnim upraviteljem i njegovim stručnim timom Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će organizovati javnu prezentaciju projekta Vranica TMZ Stup, a sve u cilju pune transparentnosti rada stručnog tima i povećanja broja zainteresovanih investitora, a u svrhu sigurne realizacije projekta. O datumu i mjestu prezentacije javnost i potencijalni investitori će biti blagovremeno obavješteni.

www.magazinplus.eu – FMERI

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close