Bh. nebo kontrolisaće NATO, a ne Hrvatska?

Vojnu kontrolu nad nebom BiH imaće NATO, a zbog unutrašnjih političkih pitanja to ni u kom slučaju ne može biti Hrvatska, odnosno njene oružane snage, rekao je “Nezavisnim” izvor iz Ministarstva odbrane BiH. “Vojnu kontrolu nad nebom BiH vršiće NATO ili neka njegova članica osim Hrvatske. Nekoliko puta smo pokušali stupiti u kontakt s kolegama u Sloveniji kojima nebo kontroliše Italija i da vidimo koliko to sve košta, međutim nikada nismo dobili odgovor na to pitanje. Neke priče kruže da Italijani to rade besplatno, a opet neke druge priče da to košta između 30 i 40 miliona evra godišnje. Sumnjam da baš džaba neko radi takav posao”, ispričao je isti izvor.

On ističe da BiH mora imati vojnu kontrolu nad svojim nebom i da mora učestvovati u tom procesu barem šaljući podatke, odnosno radarske slike zemlji koja ima kapacitet da radi “air polising”.

“Prema Predsjedništvu BiH otišao je dokument o kojem se oni moraju izjasniti, a koji se odnosi na avijaciju u BiH. Dokument, odnosno studija o vojnoj avijaciji BiH, podrazumijeva da se BiH riješi starih aviona koje ima, a koji su neispravni i to na način da ih proda pa novac uloži u nove i modernije, da se neki od njih remontuju ili da se zamijene za transportne i protivpožarne”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Odgovarajući na pitanje da li BiH s remontovanim avionima kojima raspolaže može sama raditi “air polisinig”, isti izvor navodi da može po lijepom i vedrom vremenu, jer su avioni zaista stari.

Podsjećanja radi, Oružane snage Hrvatske kroz BRAAD program i izradu Studije o nadzoru vazdušnog prostora za BiH, Makedoniju i Crnu Goru žele da kontrolišu nebo nad ovim zemljama, a kako su ocijenili pojedini analitičari, to rade na vrlo inteligentan način i korak po korak.

Analitičari tvrde da će studija koju za Hrvatsku radi NATO pokazati da BiH, Makedoniji i Crnoj Gori treba radar dalekog dometa, koji će na kraju vjerovatno biti nabavljen, nakon čega ostaje da se avioni neke od zemalja, u ovom slučaju Hrvatske, uvedu u vazdušni prostor.

I Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da nema nikakve osnove da Hrvatska vojno kontroliše nebo nad BiH. “Hrvatska želi da proširi svoj prostor djelovanja i to je logično, ali nema osnova da to radi u BiH”, kazala je Majkićeva.

Inače BiH se i kada je u pitanju avijacija nalazi u apsurdnoj situaciji jer redovno plaća oko 100 pilota, koji pored mjesečne plate primaju i letački dodatak, iako praktično većina od njih nikada ne leti. Prema nezvaničnim informacijama, BiH ima oko 40 helikoptera, od kojih je 15 ispravno, dok se ostali nalaze po hangarima širom BiH, ali i u Turskoj, gdje su završili odmah nakon rata i nikada nisu vraćeni na teritoriju BiH.

Pored tri vrste helikoptera, BiH ima i sedam aviona tipa orao, jednog supergaleba, devet jastrebova i nekoliko aviona cesna. Svi ovi avioni su neispravni i više od deset godina nisu poletjeli. “Mi u BiH još nemamo odgovor na pitanje koliko stvarno imamo aviona i helikoptera u BiH, a kakva će biti avijacija krije se u dokumentu pod nazivom pregled odbrane, koji se pravi već sedam godina”, kazala je Majkićeva.

Ona ističe da su Bošnjaci u BiH veoma zainteresovani za Oružane snage i da u njihovom sastavu žele i avijaciju, dok sa druge strane Srbi u BiH smatraju da Oružane snage treba ukinuti, a ako ne to, onda svesti na najmanju moguću mjeru koja isključuje avijaciju kao nerealnu i neracionalnu.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close