Optužnica protiv kadrova SDA : Hajrovali 1,6 miliona KM

Mirsad Šaranović, član Odbora za privredno-finansijsku politiku Savjeta SDA, tereti se za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, to jest, izvršenje više krivičnih djela u vezi sa dodjelom koncesija na području općine Zavidovići, a Mustafa Hajrić, član Glavnog odbora ove stranke, za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja podstrekavanjem.

(Oslobođenje)

Tešnjak Mirsad Šaranović, bivši ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona i Sarajlija Mustafa Hajrić, vlasnik preduzeća EP iz Zavidovića, početkom septembra bi se trebali naći na optuženičkoj klupi. Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona kojom su njih dvojica optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlasti u vezi sa izdavanjem koncesija.

Mineralni resursi

Nakon provedene istrage u Tužilaštvu, koju je vodio postupajući tužilac Huso Hrustanović po prijavi Federalne uprave policije iz marta 2011. godine, podignuta je optužnica. Njom su obuhvaćene dvije od četiri prijavljene osobe.

Postupajući po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzla, istražitelji FUP-a su utvrdili kako postoji sumnja da su odgovorne i službene osobe u Vladi ZDK-a i Ministarstvu za privredu tokom 2006. udruživanjem, iskorištavanjem službenog položaja, prekoračenjem ovlasti i primanjem protupravne imovinske koristi, njenim držanjem, te prikrivanjem i korištenjem u privrednom i drugom poslovanju indirektno oštetili FBiH. Šteta je pričinjena u vidu prava raspolaganja nad svojinom – nekretninama na kojima su verificirane rezerve mineralnog resursa u količini od 1.015.563 kubna metra, a kojima je privrednom subjektu iz Zavidovića pribavljena protivpravna materijalna – imovinska korist u vidu prava na istraživanje i eksploataciju. Time je Hajriću neposredno pribavljena protivpravna imovinska korist od 1,6 miliona KM.

Te 2006, na sjednicama kantonalne Vlade, kako saznajemo, nikada se praktično nije ni raspravljalo o prijedlozima Ministarstva privrede. Praksa je bila da se sve što se pripremi (ugovori o koncesijama), uvijek prihvata bez rasprave i gubljenja vremena, jer su svi smatrali da je to urađeno kako treba.

Šaranović se tereti za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, tj. izvršenje više krivičnih djela u vezi sa dodjelom koncesija u Zavidovićima, a Hajrić za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja podstrekavanjem. Za bivšeg premijera ZDK-a Miralema Galijaševića i aktuelnog pomoćnika ministra za privredu Amira Abazovića nije pronađen osnov za krivično gonjenje.

Poništeni ugovor

Prema riječima Sanjina Kulenovića, portparola Kantonalnog tužilaštva ZDK-a, prvooptuženi je u svojstvu službene osobe priložio da se na dnevni red Vlade uvrsti dodjela koncesije firmi drugooptuženog, te je na taj način doveo u zabludu Vladu ZDK-a, jer je odlukom Vlade u prethodnom periodu taj ugovor bio poništen.

Dakle, još 2001. godine Vlada ZDK-a dodijelila je koncesiju za eksploataciju kamena u dolini rijeke Krivaje u Zavidovićima firmi u vlasništvu drugooptuženog Mustafe Hajrića, registrovanoj u Sarajevu, ali je odluka ubrzo poništena (poništio je tadašnji ministar privrede Drago Vrbić). Pet godina kasnije, u proljeće 2006, ministar privrede Mirsad Šaranović ponovo je pokrenuo postupak dodjele koncesije novoj firmi istog vlasnika, sada sa sjedištem u Zavidovićima, ali bez postupka javnog oglašavanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close