Elvir Huremović: Lingvista iz Laktaša / Šta Dodiku pođahkad na pamet pada?!

Moram priznati da nisam gledao niti bilo gdje na internetu našao snimak, ali se na brojnim web stranicama može pronaći (navodni) dijalog hrvatske voditeljice Željke Ogreste i bh. oskarovca Danisa Tanovića, koji se tiče (ne)postojanja bosanskog jezika.

Snimak, dakle, nisam vidio, ali legenda kaže ovako:

U emisji HRT-a “Željka Ogresta i gosti”, talk-showu koji uređuje popularna novinarka Željka Ogresta, kao gost se pojavio bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović. I kao mnogo puta do sada, bio je prisiljen da ponavlja da je Oskar namijenjen Bosni i Bosancima. Popularna novinarka je bila veoma drska i upitala ga je čiji je Oskar, ustvari, jer države Bosne i nema i da je rascijepana na dva entiteta, između Srba i Hrvata, a potom se okomila i na bosanski jezik koji, po njoj ne postoji, te postavila pitanje Tanoviću da joj nešto kaže na bosankom jeziku, ako on postoji.

Danis Tanović joj je, nakon nekoliko sekundi razmišljanja, postavio jedno direktno pitanje: ‘Da li Vama pođahkad na sabahu čuna na pamet pada?‘

Ašićare budalaštine

Padne li pođahkad (ako se desio) ovaj razgovor na pamet Željki Ogresti, jedino bi mogla ‘pogoditi’ legendarna Azira, ako joj kašike nisu zahrđale.

Da bi se znalo, vidjelo, čulo, zaključilo, kako svakve budalaštine i kretenizmi padanu na pamet Miloradu Dodiku, i to ne pođahkad, već vrlo često, ne treba ‘konsultirati’ Aziru. To je ašićare tako.

Posljednja u nizu primjera je izjava, upozorenje, podsjećanje, šta li već, reisu Kavazoviću da ‘ne postoji bosanski jezik, kako to reis voli dezinformisati javnost‘.

Prvo lingvističko ime Laktaša i okolnih sela ‘podučava’ reisa Kavazovića da je bosanski jezik, ustvari bošnjački, i da bismo ga, bezbeli, mi Bošnjaci ubuduće trebali tako i zvati, a da nikako ne bismo smjeli dezinformisati javnost.

Nema, naravno, Dodik pojma o jezicima. Ni o bosanskom, a ni o srpskom, u kojem se pođahkad ‘zaplete’, miješajući ijekavicu i ekavicu. Ne treba gajiti ni iluziju da mu se iznenada javila ljubav prema lingvistici.

Dimna bomba

Novu ‘dimnu bombu’, naime, Dodik je bacio iz dva razloga. Prvi je da skrene pažnju sa katastrofalnih rezultata svoje vladavine, nudeći medijima novu temu i novu kavgu. Drugi je da pokuša reisa Kavazovića uvući u blato dnevne politike-ne bez razloga. Javni nastupi, govor u Srebrenici ili bajramska hutba, primjerice, pokazali su da se reis Kavazović ne kani baviti dnevnom politikom, a uz to su njegove poruke jasne, nedvosmislene i vrlo dobro primljene među Bošnjacima, ali i među ostalim narodima i građanima BiH. E, takav ‘takmac’ treba Dodiku, s takvim bi se on volio ‘dopisivati preko novina’.

Hoće li se i ko će se od bošnjačkih političara ‘zakačiti’ na Dodikov mamac, vidjet ćemo. Ono čemu se nadam, u šta vjerujem, u šta sam pa gotovo sto posto siguran, jeste da se reis Kavazović neće spuštati na njegov nivo. Ubijeđen sam da ispod reisove ahmedije ima sasvim dovoljno mudrosti da ne nasjedne na ovaj Dodikov ‘poziv’.

Za mentalne sklopove poput Dodikovog, ignorancija je počesto najbolji lijek i najjači ‘šamar’.

A zašto bi se, uostalom, iko od Bošnjaka i trudio da s Dodikom ulazi u polemiku i objašnjava mu očigledne stvari, da ga podsjeća na Povelju Kulina bana (1189.godine), Bosansko-turski rječnik Muhameda Hevaija Uskufija (1631.), Gramatiku bosanskog jezika (1880.)… Lingvisti iz Laktaša je ionako sve jasno, a još jasnije će mu biti u oktobru ove godine. Nakon popisa.

(Bportal.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close