Općina Visoko nudi besplatno kreditno savjetovanje prezaduženim građanima

U sklopu druge faze projekta “Mikrofinansiranje u BiH”, Općina Visoko je danas potpisala Ugovor o saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom – IFC, članicom grupacije Svjetske banke, o pružanju usluga besplatnog kreditnog savjetovanja građanima na području općine.

Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon seminara „Pružanje usluga besplatnog finansijskog savjetovanja za prezadužene građane” koji je održan početkom juna u Neumu, a koji je ujedno predstavio i početak druge faze projekta “Mikrofinansiranje u BiH”. Pored Općine Visoko, na seminaru su prisustvovali i općinski službenici iz devet drugih općina iz Bosne i Hercegovine u kojima se provodi ovaj pilot projekat.

Polaznici su na seminaru obučeni da samostalno pružaju usluge kreditnog savjetovanja, uz tehničku pomoć IFC-a.

Općina Visoko je potpisivanjem ovog ugovora postala prva općina u Bosni i Hercegovini koja će na ovaj način ponuditi konstruktivna rješenja svojim prezaduženim građanima. Mogućnost korištenja usluga besplatnog kreditnog savjetovanja građanima Općine Visoko je omogućeno odmah nakon potpisivanja Ugovora u zgradi općine, te u prostorijama Centra za socijalni rad Općine Visoko.

„Općina Visoko i na ovaj način pokazuje da zaista brine o svim svojim građanima. Ponosni smo što je upravo naša Općina prva u Bosni i Hercegovini koja će omogućiti ovu besplatnu uslugu onima kojima je to potrebno“, istakla je načelnica Općine Visoko, Amra Babić.

“Čestitamo općini Visoko na uvođenju kreditnog savjetovanja i iskreno se nadamo da će i ostale općine u Bosni i Hercegovini slijediti njen primjer“, istakla je voditeljica projekta „Mikrofinansiranje u BiH“, Nataša Goronja.

Projekat “Mikrofinansiranje u BiH”, IFC realizuje uz podršku i u saradnji sa Švicarskim državnim sekretarijatom za ekonomske poslove – SECO.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close