“Online dvostruki život” vodi sve veći broj ljudi

Zašto je ponašanje na internetu različito od stvarnog života?

Virtualizacija naših života poprima, kao uostalom i sve drugo, određeni oblik u ovisnosti od pojedinca, ali ipak postoje obrasci ponašanja koji se mogu detektovati kada je u pitanju “online dvostruki život” koji vodi sve veći broj ljudi.

Upravo na to, pomalo zabrinjavajuće saznanje, fokusirao se stručnjak za “cyber ponašanje” John Saler koji je nizom istraživanja došao do zaključka kako se priličan broj “web sadista” na internetu ponaša apsolutno suprotno od onoga kakvi su zapravo u stvarnom životu.

Posljednji primjeri, poput onoga kada je tinejdžerka Khloe Madilie bila izložena otvorenim prijetnjama silovanjem na internetu samo su jedan od niza dokaza takvog potpuno suludog ponašanja pojedinaca, kojih, svakoga dana ima sve više.

Ključni je problem, smatra profesor Saler, što sve veći broj ljudi ima sindrom vrlo blizak onome koji se u stručnim krugovima naziva “podvojena ličnost”, ali je ovdje razlika što se “podvojenost” odnosi na “online” i “offline” ponašanje.

Saler je to nazvao “online disinhibition effect”, pojednostavljeno rečeno radi se o klasičnom odmaku od stvarnosti, koji rezultira ponašanjem pojedinca na internetu koje nudi potpuno drugačiju percepciju stvarnosti i odnosa prema drugim osobama u komparaciji s onim što “trol” praktikuje u stvarnom životu.

Fascinantno je, nastavlja Saler, kako pojedinci, sasvim nesvjesno, mogu odvojiti život dok su “online” od onoga koji žive kada nisu spojeni na internet.

Na webu tako sebi dopuštaju sve i svašta, vrijeđanje, podcjenjivanje, mržnju, pogotovo kada se nađu u krugu istomišljenika i osoba sličnog karakternog “online” obrasca ponašanja, dok su u stvarnosti sasvim drugačiji.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da mnogi od “trolova” ne vide nikakav problem u svom ponašanju, prvenstveno iz razloga jer mogu napraviti ogradu između “sebe online” i “sebe offline”.

Takvo je ponašanje jedan od glavnih razloga percepcije interneta kao mesta gde se događaju “grozne stvari”, posebno kada govorimo o roditeljima zabrinutima za sopstvenu decu koja previše vremena provode na webu.

Za trolove, jednostavno, vrijede jedna pravila ponašanja i norme koje nikada, ali baš nikada ne bi primjenjivali niti živjeli u skladu s njima u stvarnom životu. Na internetu će bez ikakvog razmišljanja ili “ručne kočnice” vrijeđati kada, kako i koga im padne na pamet, dok u stvarnosti to iz niza razloga ne bi nikada učinili.

Neugodne, sadističke, seksističke i slične poruke su im “običan dan na poslu ” dok sjede za računarom, što je opasan psihološki poremećaj koji ugrožava samu srž druženja na internetu, prenosi .

Kako to spriječiti?

Jedan od prijedloga je koncept digitalnog otiska, koji bi “dobio” svako ko je na webu, a služio bi isključivo tome da se lako i brzo detektuje “trolovanje” i vrijeđanje drugih. Na taj način bi svi oni koji su skloni “trolerskom” ponašanju, koje u ovom slučaju nosi predznak “web nasilnika” sigurno dobro razmislili prije nego što objave uvredljivu poruku ili fotografiju, znajući da će zauvijek biti obilježeni kao “trol koji vrijeđa”.

Ovo je, definitivno, tema koja zaslužuje svu moguću pažnju, jer “trolovanja” u najnegativnijem mogućem kontekstu ima sve više, a takav će se trend nastaviti, jer nekima je anonimnost samo paravan za dvostruki život i “divljanje”…

Autor: (A. Sm.) – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close